• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokirana nepokretna imovina Kemala Čauševića

Kako saznaje Federalna televizija, Sud BiH je blokirao nepokretnu imovinu bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.

 Blokirana nepokretna imovina Kemala Čauševića Izvor: MONDO

Pravosnažno rješenje o blokadi imovine doneseno je krajem prošle sedmice, a njime je obuhvaćeno 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime.

Tržišna vrijednost blokirane imovine iznosi milion i po maraka. Uglavnom je riječ o nekretninama u zanatskom centru Stakleni grad.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Čaušević je tokom 2006. i 2007. godine kupio tri stana u blizini zanatskog centra Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 maraka, jedan poslovni prostor na istoj lokaciji, vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora takođe u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena, piše Klix.ba.

Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u ulici Ferhadija, a njihova vrijednost je oko 221.000 maraka. Tu su još i tri parcele na Poljinama, koje su koštale 280.000 maraka.

Sve nekretnine kupio je i isplatio u samo sedam godina.

Kemala Čauševića istražni organi godinama dovode u vezu s organizovanim kriminalom. Jedan od prvih ljudi koji su progovorili o sumnjivim Čauševićevim poslovima je Edin Cernica, bivši šef Carinske ispostave u Sarajevu. Upravo zbog toga je i bio smijenjen.

Cernica je sve dokumente dostavio Tužilaštvu BiH koje godinama vodi istragu o poreznim i carinskim malverzacijama. Rezultat te istrage je bila i prošlogodišnja akcija BOSS, tokom koje su pripadnici SIPA-e uhapsili Anesa Sadikovića, poznatog švercera tekstilom, koji je bio u direktnoj vezi sa Čauševićem.

Istražni organi sada sumnjaju da je Kemal Čaušević dozvoljavao uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe. Uglavnom se radilo o robi iz Kine i Turske, gdje bi, prema policijskim informacijama, Kemal Čaušević mogao imati još nekretnina.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE