• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrt u slučaju Autoprevoz: Pronađen ugovor

Grad Banjaluka pronašao ugovor iz 1979. godine o razmjeni nekretnina sa "Autoprevozom" koji se odnosi na dislokaciju stare autobuske stanice.

 Obrt u slučaju Autoprevoz: Pronađen ugovor Izvor: MONDO

Grad Banjaluka došao je u posjed ključnog ugovora iz 1979. godine o razmjeni nekretnina sa "Autoprevozom" koji se odnosi na dislokaciju stare autobuske stanice iz centra grada, a koji je nestao iz arhive i grada i Zavoda za izgradnju Banjaluka.

Prema tom ugovoru, grad Banjaluka na ime zemljišta u Vidovdanskoj ulici u centru grada dodijelio je "Autoprevozu" zemljište za gradnju nove autobuske stanice u Lazarevu u ulici Braće Podgornika.

Kako saznaje "Glas Srpske", grad Banjaluka došao je do ovjerene kopije ugovora između SIZ-a za upravljanje građevinskim zemljištem u Banjaluci i Radne organizacije putničkog saobraćaja "Autoprevoz" o dislokaciji stare autobuske stanice iz centra grada.

Ovaj ugovor, koji je zaključen 16. oktobra 1979. godine u Banjaluci, ključni je dokaz u žalbenom postupku koji je grad pokrenuo protiv "Autoprevoza" zbog vlasništva nad placem u centru grada na kojem se nalazi i Muzej savremene umjetnosti RS.

Okružni privredni sud u Banjaluci krajem prošle godine u sporu grada Banjaluke sa "Autoprevozom" u vezi sa vlasništvom nad lokacijom stare željezničke stanice, gdje se nalazi i zgrada MSURS, donio je presudu u korist "Autoprevoza".

Pravobranilaštvo RS je uložilo žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci koji bi odluku trebalo da donese u maju.

Zanimljivo je da u prvostepenom postupku sudija nije prihvatio kopiju ugovora o zamjeni zemljišta kao dokaz.

Kako su kazali u gradskoj upravi, sva dokumenta, uz izjave svjedoka, biće danas proslijeđena Pravobranilaštvu RS, sjedište zamjenika u Banjaluci, kao zastupniku grada u tom sudskom procesu.

U Pravobranilaštvu RS kažu da je ugovor iz 1979. godine krucijalni dokaz u ovom slučaju.

"Ovjerena kopija ugovora vjerna je originalu i to je krucijalni dokaz i solidan osnov za ponavljanje postupka. Ipak, možda za to neće biti ni potrebe ako drugostepeni sud poništi prvostepenu odluku. To znači da se predmet vraća na ponovni postupak i niko ne sprečava da se uvode novi dokazi ", kažu u Pravobranilaštvu RS.

Ako ne bude poništena prvostepena odluka, ističu u Pravobranilaštvu, postoji zakonska mogućnost za ponavljanje postupka, s obzirom na to da se došlo do dokaza.

Privatizacijom preduzeća "Autoprevoz" 2002. godine većinski vlasnici su postali Živko Babić, Sladomir Đurić i Vid Dubočanin.

U Investiciono-razvojnoj banci RS kazali su da zgrada MUSRS prilikom privatizacije uopšte nije ušla u vrijednost imovine tog preduzeća.

U vezi sa ovim slučajem postoje tri sudska procesa. Prvi se vodi oko postojanja ugovora, a druga dva su u vezi sa poništenjem upisa dvije parcele, od kojih je jedna stara autobuska stanica.

"Sad slijedi podnošenje ostalih tužbi koje će se vjerovatno odnositi na sve sporne parcele koje se vode na "Autoprevozu", kažu u Pravobranilaštvu RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE