• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitka na Neretvi 70 godina poslije

Manifestacijom "Padaj silo i nepravdo" u Jablanici obilježena sedamdeseta godišnjica Bitke na Neretvi.

 Bitka na Neretvi 70 godina poslije  Izvor: MONDO

U organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine, u Jablanici je obilježena 70. godišnjice Bitke na Neretvi, poznate i kao Bitka za ranjenike.

Manifestaciji pod nazivom "Padaj silo i nepravdo" prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi iz svih zemalja bivše Jugoslavije, koji su odali počast žrtvama istorijske bitke, javio je RTS.

Predsjedavajući Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić rekao je da su "da su danas u centru pažnje univerzalne antifašističke vrijednosti i mladi koji će nastaviti borbu protiv tog zla".

"Želimo da damo podršku svim onima koji žele da budu antifašisti, da pošaljemo poruku da borba nije gotova, da fašizam nije pobijeđen na ovim prostorima i da moramo nastaviti tamo gdje su stali antifašisti koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu", rekao je Skenderagić.

U programu su učestvovali mladi koji su svojim vršnjacima promovisali antifašizam kao životni stav i opredjeljenje na kojem je moguće izgraditi zdravo društvo. Bogat umjetnički program režirao je sarajevski reditelj Dino Mustafić.

U Jablanici je otvorena izložba Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina. Učesnici su spustili hiljade karanfila u rijeku Neretvu i položili vijence na spomenik.

Bitka na Neretvi, poznata i kao Četvrta neprijateljska ofanziva, bila je najteža i najhumanija bitka koju je vodila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Trajala je od januara do aprila 1943. godine.

Bio je to zajednički napad Sila osovine kojom su Nijemci željeli da unište vrhovni štab i glavnu partizansku bolnicu. U napadu su učestvovale njemačke i italijanske divizije, potpomognute sa nekoliko ustaških, domobranskih i četničkih jedinica.

Procjenjuje se da je više od 150.000 vojnika napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici. Do kraja marta ubijeno je oko 8.000, a zarobljeno je još oko 2.000 partizana.

Uprkos teškim gubicima i taktičkoj pobedi Sila osovine, partizani su spasli štab svojih jedninca, bolnicu i sve ranjenike, kojih je bilo oko 4.000, zbog čega se bitka naziva i Bitkom za ranjenike.

U istoriji ratovanja ostala je zabilježena epizoda rušenja mosta na Neretvi čime su partizanske jedinice zavarale neprijatelja i osigurale izvlačenje glavnine svojih snaga prema istočnoj Bosni.

Po ovoj bici snimljen je i čuveni filmski ep Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" u kojem su glumile i svetske zvijezde Orson Vels, Jul Briner, Hardi Kriger, Franko Nero i Sergej Bondarčuk i koji je postao jedan od napoznatijih ratnih filmova svih vremena.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE