• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Za mnoge kružni tok i dalje enigma

Iako je od puštanja dva kružna toka u rad prošlo dvije godine, monogi vozači i dalje ne znaju pravila koja on nalaže.

 Banjaluka: Za mnoge kružni tok i dalje enigma Izvor: MONDO

Nerijetko iz unutrašnje trake presijecaju put drugim vozačima sa pravom prvenstva prolaza, zbog čega dolazi do saobračajnih nezgoda i nervoze među drugim učesnicima u saobračaju, piše "Euro Blic".

Probleme zbog slabog poznavanja pravila kružnog toka, za vrijeme obuke kandidata, imaju i instruktori vožnje.

"Dešavalo se da nam, prilikom obuke, vozači presijecaju traku i oduzimaju prednost i to nije slučaj samo na kružnom toku, negoi na drugim saobraćajnicama. Ipak, stanje nije toliko alarmantno, a tome u prilog ide i podatak da je u toku prošle godine na dva kružna toka u gradu bilo 26 saobraćajnih nezgoda", kazao je Milenko Stanetić, vlasnik jedne auto-škole, dodajući da je doedukacija rješenje svih problema.

On je naveo da u njegovu auto-školu svakodnevno dolaze vozači koji dozvolu imaju po 30 godina, tražeći da im nacrta skicu kružnosg toka i pokaže pravila.

Miljan Vujadinović, instruktor vožnje, smatra da za nepoznavanje pravila ne treba uvijek kriviti vozače.

"Oni koji su odgovorni za regulisanje saobraćaja treba da porade na iscrtavanju traka na saobraćajnicama. Time bi se riješile mnoge nedoumice i lakše shvatila pravila", rekao je Vujadinović.

Prema riječima Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja, dužnost svakog vozača je da prati propise i da se ponaša shodno pravilima saobraćaja koji reguliše tu materiju.

"Ako vozač ne zna pravila kretanja u kružnom toku, dužan je da prati zakon i propise, a ako mu ta materija nije jasna, može da se obrati u bilo koju auto-školu ili strukovnu organizaciju gdje će mu se sve pojasniti", rekao je Jaćimović dodajući da se u Udruženju često obraćaju vozači koji žele da savladaju kružni tok.

Jaćimović je pojasnio da u nepoznavanju pravila prednjače stariji vozači koji voze na osnovu minulog iskustva, što se ne bi smjelo dešavati.

"Moramo upozoriti vozače pedesetih i šesdesetih godina da se moraju ponašati u saobraćaju u skladu sa zakonom i ako nisu dovoljno edukovani da pročitaju taj zakon i da se obrate nadležnim i zatraže pomoć", naveo je Jaćimović.

PRAVILA

"Vozač koji prilazi kružnom toku mora se zaustaviti i propustiti sva vozila u njemu. Ako se vozilo uključilo u kružni tok i kreće se vanjskim prstenom, on ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozilo koje se kreće unutrašnjim prstenom. Vozač koji se kreće unutrašnjim prstenom, lijevom trakom u pravcu kretanja, prilikom isključenja, mora propustiti vozilo sa svoje desne strane u odnosu na vozilo iz vanjskog prstena. Ako on tu radnju ne može da uradi, odustaje od isključenja i vrši rotaciju za 180 stepeni i prestrojava se u vanjski prsten iz kojeg se isključuje", kaže Jaćimović.

(MONDO, foto "Glas Srpske")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE