• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Sjećanje na "12 zvjezdica"

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje "Život", u centru Banjaluke, danas je obilježena 21 godina od smrti 12 beba.

 Banjaluka: Sjećanje na "12 zvjezdica" Izvor: MONDO

Željka Tubić, majka jedne od tragično preminulih beba, rekla je obraćajući se skupu da je maj za majke umrlih beba mjesec prepun tuge i bola i razočarenja, 21. po redu.

Ona je navela da bi djeca ovih dana proslavljala svoj 21. rođendan, ali da im majke, umjesto rođendanskih torti i svjećica, danas pale svijeće na groblju.

"Bol je nepodnošljiv, sjećanja se vraćaju na maj 1992. godine - rat, njihovi očevi na braniku otadžbine, majke nemoćne, Savjet bezbjednosti UN neumoljiv da dozvoli prevoz kiseonika u Klinički centar u Banjaluci, a životi naših beba se gase, jedan po jedan...", rekla je Tubićeva.

Ona je istakla da se 12 života ugasilo jer su rođeni u zemlji za koju svjetski moćnici smatraju da u njoj žive loši ljudi.

Tubićeva je rekla da je danas, nakon 21 godinu, tuga majki još veća, jer boli spoznaja da i nakon toliko vremena još niko nije odgovarao za ovaj zločin.

"I da još niko od naše vlasti nije pokrenuo tužbu protiv svjetskih moćnika koji su nam ubili djecu, da ovaj datum nije uveden u udžbenike istorije, da nova pokoljenja ne zaborave stradanja beba i da znaju da su njihovi životi ugrađeni u temelje naše Republike Srpske u kojoj danas slobodno živimo", rekla je Tubićeva.

Ona je dodala da je smrt "12 zvjezdica" bila motiv Vojsci Republike Srpske da krenu u svoju najveću bitku, proboj koridora nazvan "Koridor života".

Tubićeva je izrazila očekivanje da će neko za ovaj zločin ipak odgovarati i zahvalila gradu Banjaluka, Vladi Srpske i svima koji su danas posjetili spomen-obilježje.

"Nadam se da ćete uvijek biti uz nas i da nećete zaboriti nijedan budući maj, da nećete zaboraviti 1992. godinu i da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da se ovakav zločin nikada više i nigdje ne ponovi", poručula je Tubićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će se Banjaluka uvijek prisjećati ovog tragičnog, nemilog događaja, te da je spomen obilježje "Život" podignut kao znak sjećanja svojevrsni zapis o ovom tragičnom događaju, ali i podsjetnik svima onima koji dolaze i prolaze kroz ovaj grad na jednu tragediju koja je zadesila ovaj narod.

Gavranović je rekao da je i današnja kiša puna simbolike, ističući da su to možda suze majke te djece, ali i suze cijele Republike Srpske za tom djecom jer su ona nevino stradala zbog, kako je rekao, okrutnosti najviših svjetskih moćnika u to vrijeme.

Tadašnji načelnik Dječije klinike Miloš Bajić rekao je da su ti dani bili najteži u njegovom radnom vijeku.

"Mi doktori dijelimo smrti na one koje su posljedica nemoći medicine i to nam lakše pada, ali smrti koje su bile posljedica toga što nam neko nije dao lijek strašan je osjećaj", rekao je Bajić.

U vremenu od 22. maja do 19. juna 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, na Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta umrlo je dvanaestoro novorođenčadi. Kiseonik nije mogao da bude dostavljen iz Beograda zato što je Savjet bezbjednosti UN zabranio letove aviona iznad teritorije tadašnje BiH.

Vijence na spomenik 12 banjalučkih beba danas su, osim majki tragično stradale djece, položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Željka Cvijanović sa ministrima, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Milan Grubor, direktor Policije Gojko Vasić i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Vijence su položili i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predstavnici Kliničkog centra Banjaluka, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, te Crvenog krsta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE