• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: PIK ne treba da postoji

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Savjet za provođenje mira u BiH (PIK) ne treba da postoji i da se održava zahvaljujući velikim silama.

 Dodik: PIK ne treba da postoji Izvor: MONDO

Dodik je rekao da PIK nije dejtonska institucija, već samoproglašena, koju nije niko prihvatio na ovom prostoru.

"Oni su u funkciji realizacije projektovanog koncepta BiH koji je antidejtonski. Zato se mnogi bave pitanjima koja nisu dejtonska", rekao je Dodik za Radio-televizuju Republike Srpske.

On je istakao da od BiH uporno pokušavaju da naprave monstruma koji ne može da funkcioniše, a nikad ozbiljno nisu počeli da provode Dejton.

"Ovdje postoji Dejton koji je neko smatra kao osnovu koju treba nadograđivati i napraviti unitarnu i centralizovanu BiH i proglasiti je svetinjom i onda, ko se god ogriješi od nje, ne samo da ima pravne, već ima i moralne sankcije", rekao je Dodik povodom današnjeg kominikea PIK-a.

Predsjednik Srpske istakao je da je PIK legitimnost izvlači iz političke moći zemalja učesnica i da se od Savjeta, koji je trebalo da se bavi pitanjem provođenja Dejtona, kasnije degradirao i postao mjesto presude.

Iz straha da Republika Srpske ne učini unilateralni potez, kao što je to uradilo Kosovo proglasivši nezavisnost, kaže Dodik, oni su tu da reaguju. "Mi ćemo čekati da njih više ne bude ovdje i legalizovaćemo pravo na status. Naša politika se zasniva na tome", rekao je Dodik.

On je istakao da je to težak dugogodišnji i višedecenijski proces u kome se mora braniti Republika Srpska. "Sada pokušava da se zloupotrijebi teška ekonomska situacija, koja će proći, ali ne smijemo da zaboravimo da se samo jednom izgubljena Republika Srpske nikada više ne može vratiti", rekao je Dodik.

On je naglasio da se treba stvoriti društvena klima i potrebna društvena masa koja će promovisati najvažnije vrijednosti, a to je Republika Srpska. "I zato će PIK iz navike iz ranijih godina uvijek naći da nešto pripiše Republici Srpskeoj bez obzira da li za to postoji ili ne postoji razlog", rekao je Dodik.

Govoreći o dijelu kominikea PIK-a, protiv koga je bila Ruska Federacija, a u kojem se traži da bude riješeno pitanje crkve na Budaku, Dodik je poručio da to pitanje "neće biti riješeno, zato što su arogantni i bezobrazni".

"To je apsolutno neprimjereno. Kominike je karikatura, jer u osnovama formiranja PIK-a stoji da se odluke donose konsenzusom i da, ukoliko je jedna članica protiv toga, onda nema odluke", rekao je Dodik.

Podsjećajući da je na ovoj sjednici PIK-a protiv bila Rusija, a na prošloj Turska, Dodik ističe da to govori o apsurdnosti te međunarodne strukture.

Povodom kritika zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera da predsjednik Srpske sprečava realizaciju sporazuma o imovini, Dodik je rekao da je ta imovina riješena u Dejtonu.

"Ona je locirana u nadležnost entiteta. BiH ima pravo na stvari koje su propisane Dejtonom i to je devet nadležnosti, a za sve ostalo što BiH može da pribavi mora da ima sporazum entiteta kao podlogu", rekao je Dodik.

On je istakao da Riker drži lekciju na pitanjima koja nisu u nadležnostima PIK-a, niti su dio Dejtona, i miješa se u unutrašnje odnose u BiH, što je suprotno deklaraciji i konvenciji u Beču o diplomatskim odnosima.

Dodik je rekao da je kritiku Rikera shvatio kao prijetnju, ali da se nije uplašio i da taj posao neće biti riješen na način kako to oni hoće. "Moja poruka njima je da me niste prepali i da neću to uraditi. Sada ste zakomplikovati tu situaciju još više i sad je vraćam na Ustav BiH, koji kaže da je to imovina Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je prijedlog Srpske bio da u vojnu imovinu uđe 21 lokacija iz Republike Srpske, s tim da Ministarstvo odbrane BiH ne može da raspolaže sa tom imovinom na način da je prodaje ili daje u zakup i da ta imovina, kada im više ne bude potrebna, bude vraćena entitetima.

"Rekli smo da na ovaj način rješavamo i pitanje državne imovine“, rekao je Dodik i dodao da je Rikerova poruka da bude riješeno pitanje vojne imovine radi ulaska u Nato, a da se pitanje državne imovine nikada ne riješi, kako bi ostao OHR.

Dodik je poručio da ništa ne može da bude riješeno izvan Dejtonskog sporazuma. "Republika Srpska nema skrivene planove i podržava slovo Dejtona. Mi nećemo ići izvan toga Dejtona i Ustava i po pitanju vojne imovine", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne treba dozvoliti da bez saglasnosti Srpske bude donesena ijedna odluka koja se tiče njene nadležnosti.

"Srpska je potpisnica aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, kojim je predviđeno da Srpska mora dati saglasnost, obezbijeđenu u parlamentu, na referendumu ili odlukom Vlade. Ako nema te saglasnosti, onda nema prenosa nadležnosti", rekao je Dodik.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske podsjetio da je međunarodna zajednica do sada politiku prenosa nadležnosti zasnivala na tome da se izbjegne saglasnost, a prenesu ovlaštenja.

Dodik je istakao da se sada i po pitanju provođenja odluke "Sejdić i Finci" pokušavaju Srpskoj nametnuti promjene, iako je postignut konsenzus sa svim političkim partijama u Srpskoj i na vlasti i u opoziciji o rješenju koje joj je prihvatljivo i koje odgovara odluci.

"To što o tome ne mogu da se dogovore u Federaciji BiH (FBiH), to je neko drugo pitanje", rekao je Dodik i podsjetio da je FBiH vječito bila problem BiH, pa kada ne mogu da riješe neko pitanje, po pravilu ga dignu na nivo BiH i onda okrive Srpsku.

Dodik je ponovio da visokom predstavniku i službenicima OHR-a nije u interesu da prikažu stvarno stanje u BiH, jer imaju izuzetno visoke plate, pa im je motiv da se što duže zadrže u ovoj zemlji.

"Ako u OHR-u proglase da je stanje u redu, onda bi morali da idu na neke druge destinacije, kao što su Avganistan, Irak ili neka druga mjesta u kojima situacija nije baš sigurna. Moja plata je oko 4.500 KM, odnosno oko 10 puta manja nego plata visokog predstavnika", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska počela sa izgradnjom dionice autoputa Doboj - Prnjavor i drugim investicionim projektima koji treba da omoguće bolji život, te dodao da je investitore za ove projekte bilo teško pronaći.

Uz podsjećanje da je ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas u Tirani potpisao Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekata trans-jadranskog i jonsko-jadranskog gasovoda, Dodik je rekao da je jedina realna opcija izgradnja gasovoda "Južni tok".

"`Južni tok` je realan, jer ima iza sebe realne finansije, a druga opcija je tek u začetku - gotovo nemogući projekat, i nema potrebe da se sikiramo oko toga", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je Srbija pod teretom problema Kosmeta zapostavila Republiku Srpsku, Dodik je istakao da je saradnja sa Srbijom dobra, šta god ko govorio. On je rekao da nema institucionalne krize u odnosima Srbije i Republike Srpske, te najavio da će narednih dana biti održana zajednička sjednica dvije vlade i sjednica Savjeta za provođenje Sporazuma o specijalnim vezama.

"Mi Kosovo nećemo priznati nikada, čak ni onda kada ga eventualno, ne daj Bože, prizna i Srbija", rekao je Dodik.

On je istakao da je očigledno da je Srbija pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i da nije fer to što se sa njom radi. "Stranci su bezobrazni. U EU će naredne godine biti održani izbori zbog čega sve birokrate iz Brisela traže neki uspjeh za sebe da bi mogli izaći pred birače i reći da su konačno natjerali Srbe na pomak prema Kosovu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je očigledno da je politika EU u funkciji afirmacije Kosova i Albanaca, bez obzira što pet članica EU nije priznalo Kosovo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE