• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasilne metode vaspitanja djece u BiH

Oko 55 odsto roditelja u BiH koristi nasilne metode disciplinovanja djece, što zabrinjava, kaže zamjenik predstavnika UNICEF-a u BiH An-Kler Dufe.

 Nasilne metode vaspitanja djece u BiH Izvor: MONDO

Dufe je na konferenciji "Zajedno za djecu BiH" u Sarajevu, organizovanoj povodom obilježavanja Dječije nedjelje, istakla da je određen napredak ostvaren na području zaštite dječijih prava.

Ona je skrenula pažnju na obrazovanje i povećanje broja monoetničkih škola u BiH, zbog čega je potrebno da se unaprijedi inkluzivno interkulturalno obrazovanje i zaustavi segregacija u obrazovnom sistemu.

"Djeca ne mogu čekati. Oni nisu samo budućnost, oni su i naša sadašnjost", poručila je Dufe i istakla da je UNICEF zabrinut za stanje i položaj djece sa poteškoćama u razvoju.

Ona je naglasila da je UNICEF početkom godine predstavio istraživanje o stanju romske populacije u BiH koje je pokazalo da je samo četiri odsto te djece vakcinisano, a 1,5 odsto uključeno u neki vid predškolskog obrazovanja.

Isto istraživanje pokazalo je da se jedna od tri djevojčice uda prije 18. godine, što značajno utiče na njeno zdravlje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić rekao je da je današnja konferencija organizovana sa ciljem da se razgovara o svim problemima u oblasti prava djece.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH usvojio Akcioni plan i da je formiran Savjet za djecu, naglasivši da uvijek može više i bolje.

Napomenuvši da su najviše ugrožena prava djece iz romske populacije, Ljubić kaže da zbog toga Savjet ministara godišnje izdvaja tri miliona KM za stambenu izgradnju, školovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu.

Ljubić je dodao da se u saradnji sa Evropskom komisijom radi dosta projekata da bi romskoj djeci pomogli uključivanje u društvo i obezbijedili prava koja imaju i druga djeca.

Govoreći o djeci sa posebnim potrebama, Ljubić je naglasio da je to u nadležnosti entiteta i kantona, a da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima kordinirajuću ulogu na donošenju zakonodavnog okvira s ciljem poštivanja konvencija o zaštiti dječijih prava, čija je potpisnica i BiH.

Ljubić kaže da je BiH komplikovana zemlja i da se moraju donijeti sva potrebna zakonodavstva i uspostaviti sve institucije, nadležne za provođenje tih zakona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE