• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firme iz Srbije masovno odlaze u FBiH!

Bez obzira na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, srpske firme masovno zaobilaze Republiku Srpsku i posluju sa firmama iz Federacije BiH.

 Firme iz Srbije masovno odlaze u FBiH! Izvor: MONDO

Portal "Capital.ba" objavio je spisak 22 velikih kompanija iz Srbije koje su ugovore o zastupništvu i distribuciji proizvoda potpisale sa firmama čije je sjedište u Federaciji BiH.

Tako poznatu „Jaffa Crvenku“ tržište BiH snabdijeva „MCI Široki Brijeg“, Šabačka „Mljekara“ ima potpisan ugovor sa „Bakalar komerc“ Čapljina, „Uljare Viktorija Grupa“ sa „MIK“ Mostar, „Vinarija Čoka“ sa „AMKO Sarajevo“, „Rubin“ Kruševac sa „Dara Planet“ Posušje, a „Alfa“ Vranje sa „Tehnoprom“ Posušje.

Firma „Swislion Takovo“ kojem smo prodali Fabriku alata Trebinje i dali brojne povlastice, umjesto sa firmom iz RS, odlučila se da njene proizvode distribuiše „Likas TP Nakić“ iz Širokog Brijega.

„Soko Štark“ zastupa „Ataco“ Mostar, a „Nectar-Fructal“ Bačka Palanka ima ugovor sa „Bili Brig“ Grude , „Pionir“ Subotica sa „Karat Group“ Sarajevo, „Hello sokovi“ Smederevo na tržištu Republike Srpske prodaje „Dara Planet“ Posušje, prenosi CAPITAL.ba

Predsjednik Udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin za "Capital" kaže da je ovo najboljji dokaz da firme idu tamo gdje mu je bolje i lakše poslovati.

„Vlasnike i upravu preduzeća ne zanima politička priča o boljim uslovima. Kapital ne poznaje granice. Kompanije iz Srbije ide u Federacije jer je tamo bolji privredni ambijent. Za razliku od Srpske u Federaciji je ostao neoporezivi dio dohotka, ako izvozite više 30 odsto ne plaća se porez na dobit, a i doprinosi za zaposlene su niži“, objašnjava Zgonjanin.

On dio odgovornosti fakturiše i vlasti RS jer je poslovni ambijent u RS izgubio konkurentsku prednost u odnosu na FBiH.

"Predstavništvo RS u Beogradu bi se moralo mnogo više angažovati", kaže Zgonjanin ističući da je ogromna šteta što Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama ne pokazuje efekte.

Ekonomisti procjenjuju da srbijanske firme od 70-80 odsto proizvoda prodaju na tržište Republike Srpske čiji ih kupci doživljavaju kao „svoje“. Međutim, one to rade preko firmi iz Federacije BiH, preko koje uvoze i kojoj plaćaju dadžbine. Korist imaju zaposleni građani i budžet Federacije, te banke sa sjedištem u FBiH preko kojih se vrši platni promet.

(MONDO, arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE