• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani za pomirenje i bolji život

Većina građana BiH želi pomirenje i izgradnju povjerenja, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost ispitanika

 Građani za pomirenje i bolji život Izvor: MONDO

Prema rezultatima nezavisnog istraživanja koje je sprovedeno tokom protekle dvije godine, građani smatraju da najvažniju ulogu u pomirenju treba da ima obrazovni sistem, odnosno nastavnici i učitelji, koji treba da odigraju ključnu ulogu u odgoju narednih generacija.

Istraživanje je sprovodila grupa univerzitetskih profesora i nezavisnih istraživača s područja bivše Jugoslavije i univerziteta u Edinburgu, a sprovedeno je na uzorku od 2.606 ispitanika iz trinaest gradova u BiH, koji su odgovarali na 78 pitanja.

Cilj istraživanja je bio da identifikuje odnos građana BiH prema procesu pomirenja, vjerskog i nacionalnog identiteta, kao i ulozi koju u tome mogu imati vladajuće strukture i nevladine organizacije.

Više od 60 odsto ispitanika izjavilo je da je poboljšanje privrednog stanja u BiH najvažniji prioritet, dok oko 40 odsto smatra kako je ključ u političkim promjenama.

U istraživanju je 21,7 odsto građana ocijenilo da su zadovoljni načinom života u BiH, dok ostala većina nije pozitivno odgovorila.

Kada je riječ o vjerskom identitetu čak 72 odsto ispitanika izjasnilo se kao "vjernici", dok izrazito nereligioznih osoba u BiH oko 10 odsto.

Oko 7,4 odsto građana je izjavilo da njihov vjerski i nacionalni identitet oblikuje odluke o njihovim ličnim životima, uključujući i sklapanje prijateljstava, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenog danas u Sarajevu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE