• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OEBS: Situacija na Kosovu stabilna

Misija OEBS-a na Kosovu ocenila je da je u prvoj polovini 2008. godine politička i bezbednosna situacija na Kosovu bila "izuzetno stabilna".

 OEBS: Situacija na Kosovu stabilna Izvor: MONDO

Misija OEBS-a na Kosovu ocenila je da je u prvoj polovini 2008. godine politička i bezbednosna situacija na Kosovu, uprkos suštinskim političkim promenama, bila "izuzetno stabilna".

Takvu ocenu OEBS je izrekao u Izveštaju o ljudskim pravima, etničkim odnosima i demokratiji na Kosovu koji tretira 2007. godinu i prvu polovinu ove godine.

Taj izveštaj javnosti u ponedeljak treba da predstavi šef Misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldiman, a već je objavljen na sajtu OEBS.(www.osce.org/kosovo)

U izveštaju se još dodaje da su se u posmatranom periodu dogodila dva politički motivisana nasilja.

Prvi 19. februara, kada su Srbi na severu Kosova zapalili dva carinska punkta ka Srbiji, i drugi 17. marta kada je došlo do sukoba Srba u severnoj Mitrovici i UNMIK policije zbog hapšenja zaposlenih u pravosuđu.

Međutim, ti incidenti nisu eskalirali, navodi se u izveštaju.

Takođe se konstatuje da nije "materijalizovan" strah da će, nakon proglašavanja nezavisnosti, doći do novog talasa iseljavanja Srba sa Kosova.

OEBS konstatuje da je došlo do napretka u razvoju demokratskih institucija i administrativnih struktura na centralnom (kosovskom) i posebno opštinskom nivou.

"Kosovska policijska služba uživa visok steepen poverenja među pripadnicima zajednice kosovskih Albanaca", kostatuje se u izveštaju.

Istovremeno je došlo do značajnog pomaka u zakonodavnom okviru, koji ispunjava visoke međunarodne standarde ljudskih prava i zaštite prava različitih zajendica.

Međutim, Ustav i većina zakona su izrađeni uz značajnu međunarodnu pomoć.

Među nedostacima najpre se navodi nedostatak napretka u uključivanju kosovskih Srba u društvo i javni život.

"Na severu Kosova gde većinsko stanovništvo čine kosovski Srbi paralelelne administrativne strukture su se proširile na političko polje, zbog čega je došlo do još većeg odvajanja", navodi se u izveštaju.

Što se tiče ostalog dela Kosova, ishod nastojanja integracije kosovskih Srba je i dalje nejasan, konstatuje se u izveštaju i ističe da je, uprkos nekim naporima kosovske vlade da podstakne Srbe na učešće u administrativnim i političkim strukturama, među Srbima rasprostranjen osećaj nesigurnosti i nepoverenja, što sprečava komunikaciju van enklava.

"Veliki broj nerešenih imovinskih zahteva najviše utiče na kosovske Srbe", navodi OEBS.

Dodaje se da dva odvojena obrazovna sistema, jedan za Albance, a drugi za Srbe, koji ne nude nastavu na jeziku druge zajednice, doprinose još većem udaljavanju zajednica.

Među najslabijim karikama kosovskog drustva su institucije u oblasti pravosuđa.

"Stalno se krše standardi pravičnog suđenja. Nema pokazatelja da se može sprečiti dalji porast broja sudskih predmeta, a kamoli da se broj smanji", ocenjeno je.

U izveštaju se konstatuje da je ostvaren ograničeni napredak u brobi protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE