• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbija podržava cjelovitost BiH

Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost BiH, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

 Tadić: Srbija podržava cjelovitost BiH  Izvor: MONDO

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas je visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Miroslavu Lajčaku prenio da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost BiH.

U razgovoru sa Lajčakom u Beogradu, Tadić je ponovio da se Dejtonski sporazum može mijenjati jedino konsenzusom sva tri naroda i da Srbija pozdravlja načelni dogovor predstavnika tri naroda o ustavnim promjenama, saopštila je Pres službe predsjednika Srbije.

Prema rečima predsednika Tadića, Srbija taakođe podržava evropske integracije susedne BiH.

Predsednik Srbije je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje politička zbivanja u BiH i ne dijeli lekcije tamošnjim liderima.

"U tom kontekstu,Tadić smatra neprimjerenim izjave predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je u više navrata kritikovao premijera Republike Srpske Milorada Dodika", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je došao u jednodnevnu posjetu Beogradu, izjavio je da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima posebnu ulogu i odgovornost u nastojanju zemalja regiona da se priključe Evropskoj uniji i NATO.

"Trinaest godina nakon Dejtona BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima jasne evropske ambicije i u tim ambicijama je jako važno da imamo dobru regionalnu atmosferu. Srbija kao potpisnik Dejtonskog sporazuma ima posebnu ulogu i posebnu odgovornost u odnosu na BiH", rekao je Lajčak u intervjuu agenciji Beta.

Lajčak je istakao važnost dobre regionale atmosfere, normalne komunikacije i posebno saradnje u zajedničkim ambicijama zemalja regiona da se integrišu u EU i NATO.

"Tu Srbija može da igra značajnu i nadam se konstruktivnu ulogu", rekao je Lajčak.

Govoreći o postignutim rezultatima u ovoj godini u BiH, Lajčak je istakao da je jedan od ključnih uspjeha potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju sa EU, dodavši da to "nažalost nije dovelo do promjene cjelokupne atmosfere u zemlji".

"Još uvjek imamo previše tenzija, previše konfrontacija, previše nacionalističke retorike, previše ponašanja da se političari obraćaju svojim biračima potpuno zanemarujući druge građane BiH", ukazao je on.

Lajčak je rekao da takva obraćanja "vrlo često izazivaju negativne efekat i lošu atmosferu u zemlji".

"Još uvjek imamo neodgovorno ponašanje i neodgovorna obećanja. S jedne strane, neko igranje oko mogućnosti secesije Republike Srpske, a s druge strane, neko obećavanje ukidanja RS kao jednog entiteta BiH", podsjetio je on.

"I jedno i drugo je nemoguće. BiH ima budućnost kao jedna zemlja. Ili će ova zemlja napredovati ili nazadovati. Svi građani BiH bez obzira da li su Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali mogu da žive u jednoj prosperitetnoj zemlji ili u jednoj zemlji koja nazaduje", rekao je visoki predstavnik.

Lajčak je rekao i da raspad BiH "nije realna niti moguća opcija" i pored "zapaljive retorike" političkih lidera i nepovjerenja među građanima.

"Situacija u BiH jeste zabrinjavajuća u smislu da zemlja troši i gubi previše vremena, da još uvjek rješava pitanja koja bi trebalo da je riješila. Još uvjek imamo selektivno prihvatanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Lajčak u intervjuu agenciji Beta.

Jednima "ne odgovora postojanje Republike Srpske kao entiteta, drugima ne odgovora da Bosna postane funkcionalna država sa efikasnim institucijama", naveo je Lajčak u razgovoru sa urednicom u Beti Lelom Milivojević.

"Zato svaki korak naprijed zahtjeva neproporcionalno puno ulaganja i energije i previše često i neodgovorno se koristi zapaljiva retorika, političari se obraćaju svom nacionalnom korpusu, svom biračkom tijelu, a ne uzimaju u obzir negativne posljedice takvih nastupa", ukazao je on.

Rezultat toga je, istakao je Lajčak, "i dalje značajna unutrašnja podjela i velika doza nepovjerenja unutar BiH, među građanima koji pripadaju različitim etničkim grupama".

"Ovo moramo prevazići jednog dana da bi zemlja krenula napred i želim da naglasim da raspad BiH nije realna opcija niti moguća opcija", rekao je Visoki predstavnik u BiH.

BiH je zemlja koja želi da postane članica Evropske unije i NATO i zato međunarodna zajednica, kako je istakao, "veoma pažljivo prati šta se dešava u BiH".

Lajčak je ocijenio da poruke koje dolaze iz Beograda doprinose stabilizaciji unutrašnje situacije u BiH.

"Stavovi koje iznose predsjednik (Boris) Tadić i ministar (Vuk) Jeremić su dobri i konstruktivni stavovi u smislu podrške teritorijalnoj cjelovitosti i integritetu BiH", rekao je on.

Lajčak je rekao i da je Sporazum o specijalnim odnosima Srbije i RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali je potrebno da bude sprovođen na način da se ne izaziva nepovjerenje u drugom delu BiH.

Povodom novih tenzija između Srbije i Hrvatske, Lajčak je rekao da ne vidi njihov direktan uticaj na BiH, ali je ukazao da je "u interesu svih da u regionu postoji zdrava atmosfera i zdravo takmičenje na evropskom putu".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE