• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezapamćene poplave u BiH

Zbog obilnih padavina i bujanja rijeka, nekoliko opština u BiH proglasilo je stanje elementarne nepogode, domaćinstva ugrožena.

 Nezapamćene poplave u  BiH Izvor: MONDO

Jake kiše prouzrokovale su u četvrtak poplave širom BiH, a najteže stanje bilo je u opšini Prozor/Rama, gdje je načelnik Jozo Vukoja proglasio stanje elementarne nepogode.

Od siline polava Prozor je bio bukvalno odsječen od svijeta. Kako mediji prenose u grad se nije moglo ni ući ni izaći.

''Najkritičnije je na ulazu u Prozor iz pravca Tomislavgrada jer se tu nalazi suženje rijeke Prozorčice, odnosno usko grlo koje nije moglo akumulirati veliku količinu vode. Usljed nakupljanja velike količine vode došlo je do plavljenja stadiona fudbalskog kluba Rama i centralne gradske ulice. Poplavljeni su podrumi kuća i ugostiteljski objekti. Morali smo proglasiti stanje elementarne nepogode'', rekao je banjalučkim "Nezavisnim" Vukoja.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak su se otvorile hidroelektrane Jablanica, Grabovica, Salakovac i Mostar.

Kiša koja lije posljednjih nekoliko dana prouzrokovala je poplave na cijelom području Unsko-sanskog kantona. Vodostaj rijeka na tom području je u znatnom porastu.

Una se najviše izlila u području Kulen Vakufa, a Sana kod Ključa i Sanskog Mosta. U Bosanskoj Krupi usljed izlijevanja Une i Krušnice poplavljen je veći dio oranica i polja, a na udaru su se našli i stambeni objekti.

Poplave su zahvatile i Bihać. Tako su zbog poplava iz pogona ispale dvije niskonaponske trafo-stanice u Ripču i Loskunu, smještenim veoma blizu Une. U Ripču i Pokoju je voda došla do nekoliko objekata, dok je u Kulen Vakufu ušla u tridesetak pretežno pomoćnih objekata.

U opštini Bosanska Krupa vodostaj Une i Krušnice je u znatnom porastu, pa je došlo do izlijevanja iz riječnih korita u širem priobalnom pojasu na poljoprivredno zemljište i prijeti da poplavi stambene objekte.

Ukoliko padavine potraju , biće kritično i u dijelu cazinske i bužimske opštine, gdje su usjevi već pod vodom. Na udaru su cazinska naselja Mutnik, Ćoralići, Pjanići, Tržačka Raštela i Tržac, a zbog izlijevanja vode otežan je saobraćaj na komunikaciji Ćoralići - Tržačka Raštela, Mutnik i Liskovac.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite saopšteno je da su vodostaji Une, Sane, Neretve i Vrbasa u naglom porastu.

Tako je u Gornjem Vakufu/Uskoplju zbog porasta vodostaja rijeke Vrbas voda odnijela mostove u gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama.

U vodenoj je bujici nestao most u centru grada, zbog čega je nastava u obližnjoj Osnovnoj školi "Gornji Vakuf" odgođena. Odnesen je, takođe, dio mosta prema selu Hrasnica, gdje je voda ugrozila i stotinak metara lokalnog puta. Nekoliko porodica je evakuisano s poplavljenog područja Ploča, Vilić Polja i Pajić Polja. Vrbas se izlio iz korita i u Bugojnu te Donjem Vakufu.

Obilne kišne padavine donijele se velike probleme i u više naselja na području opština Zenica, Visoko, Kakanj, Maglaj i Tešanj, doznali smo iz Uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Kako se ističe, u Zenici su zbog obilnih padavina zagađena izvorišta pitke vode.

''Usljed pokrenutog klizišta u prekidu je bio promet prema zeničkom selu Pojske, a iz istih razloga otežano se odvija i promet prema selu Lokvine'', rekao je Sead Džanović, direktor Uprave Civilne zaštite ZDK.

Vatrogasci su bili primorani da intervenišu u Kaknju, gdje su bagerima preusmjeravali vodotok Zgošće i ispumpavali vodu iz pojedinih objekata.

I u Maglaju je došlo do izlijevanja potoka u jednu od gradskih ulica.

U Visokom se izlio potok Zimašnica, koji je prijetio naseljenim kućama, ali tokom dana voda se povukla. Rijeka Bosna se izlila na nekoliko mjesta u naselju Luke i na petlji na ulazu u Visoko.

Usljed obilnih padavina u noći između srijede i četvrtka porastao je nivo gotovo svih rijeka i u većem broju opština su ugrožene kuće, imanja i saobraćajnice, potvrdio je medijima Stanko Slišković, direktor Uprave Civilne zaštite FBiH.

On, međutim, ističe da situacija nije toliko teška da bi na nivou FBiH rebalo proglasiti stanje elementarne nepogode.

"Opštine mogu proglašavati stanje elementarne nepogode ako je to neophodno za zaštitu života. Ali najveći broj problema proizilazi iz neprovođenja prevencije i zbog neplanske gradnje kuća, jer ljudi grade bez dozvole i uz korita rijeka, pa kada se voda izlije nastaju problemi", pojasnio je Slišković i dodao da nijedna opština nije tražila pomoć od Uprave CZ FBiH i da su im "prva stepenica" za pomoć kantoni.

Zbog velikih količina padavina došlo je do zamućenja izvorišta Radobolja i voda s ovog izvorišta nije za piće, potvrdio je za Fenu rukovoditelj Područne jedinice Javnog preduzeća "Vodovod" Mostar Zoran Petrić.

"Budući da kvaliteta vode nije u granicama sanitarne ispravnosti, građanima koji se snabdijevaju vodom s ovog izvorišta savjetuje se da prije upotrebe vodu prokuvaju", naglasio je Petrić.

Usljed nevremena, koje je u noći između srijede i četvrtka zahvatilo opštinu Trebinje, veliki dio te opštine ostao je bez struje.

Prema informacijama iz elektrodistributivnog preduzeća "Elektrohercegovina", dobar dio elektrovodova je ponovo osposobljen, dok je područje Lastve i ljubomirskih sela još bez napona zbog kvara na desetkilovoltnom dalekovodu Lastva - Ljubomir.

Terenske ekipe "Elektrohercegovine" su u prijepodnevnim časovima otklonile kvarove na dalekovodima Duži - Hum, Petrovo polje - Zupci i Aranđelovo - Klobuk.

Ipak, ohrabrujuće vijesti stižu iz Hidrometeorološkog zavoda RS. Najavljen je prestanak obilnih padavina i susnježica.
"Sve naše jedinice, ljudstvo i oprema spremni su za eventualne intervencije. Ukoliko Una i Sana nastave s bujanjem, počećemo s evakuacijom stanovništva. Prioritet će, naravno, biti zbrinjavanje ljudi, dopremanje hrane, vode i lijekova, te ispumpavanje vode iz poplavljenih prostorija", rekao je načelnik Uprave civilne zaštite Banjaluka Vojislav Denić.

Vodostaj Sane u stagnaciji

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je u stagnaciji, što je donijelo olakšanje stanovnicima osam poplavljenih domaćinstava u naselju Tukovi.

U ovom dijelu Prijedora, na lijevoj obali rijeke, preplavljen je i dio lokalnog puta prema Bišćanima, te dio poljoprivrednih površina u Raškovcu.

Načelnik prijedorske opštine Marko Pavić u današnjem saopštenju je naveo da je vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu opao za 40 centimetara, tako da se tokom dana može očekivati i pad vodostaja u Prijedoru.

Nivo rijeka Gomjenice i Miloševice je u značajnom padu u odnosu na prethodni dan, što je posljedica smanjenja intenziteta padavina.

Pavić je naložio prijedorskom Odsjeku Civilne zaštite da redovno prati stanje vodostaja i ostvaruje stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima, te da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere.

Prije dva dana rječica Miloševica je nabujala i poplavila petnaestak domaćinstava u novom naselju Topolik.

Vodostaj rijeke Sana je naglo rastao, pa je sinoć dostigao visinu od 412 centimetara.

Kritična tačka je 420 centimatara, i kada rijeka dostigne ovaj vodostaj preduzimaju se mjere odbrane od poplava.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE