• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez "prazničnog konsenzusa"

Nesporni samo vjerski i međunarodni praznici .

 BiH bez "prazničnog konsenzusa" Izvor: MONDO

Ministarstvo civilnih poslova BiH nije utvrdilo nacrt zakona o državnim praznicima, pa tako taj akt nije ni mogao otići u parlamentarnu proceduru, tvrdi za sarajevski "Dnevni avaz" zamjenik ministra civilnih poslova Senad Šepić.

Time je demantovao medijske spekulacije da je u proceduru upućena verzija zakona u kojoj se Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH uopše ne spominju.

"Ministarstvo radi na izradi ovog zakona i radna grupa koju čine predstavnici entiteskih ministarstava je dala svoje viđenje. Međutim, ono tretira međunarodne i vjerske, a nikako praznike države BiH. Nacrt zakona nikada nije razmatran, a pogotovo nije usaglašen u Ministarstvu civilnih poslova", pojasnio je Šepić.

Radna grupa je usaglasila samo vjerske i međunarodne praznike: bajrame, pravoslavni i katolički Božić, Uskrs i Vaskrs te Novu godinu, Praznik rada - 1. maj, Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj i Dan za podršku žrtvama nasilja - 26. juli.

"To je nedovoljno i nepotpuno, s obzirom da trebamo donijeti zakon o državnim praznicima. Bez 25. novembra i 1. marta ne može se dalje razgovarati", ističe Šepić, dodajući da bi Ministarstvo u narednih mjesec trebalo razmotriti ovo pitanje.

Šepić smatra da je stav Predsjedništva BiH da državni praznici budu Nova godina, Prvi maj, Praznik mira - 21. novembar i Dan državnosti BiH - 25. novembar dobra osnova, te najavljuje da će insistirati na tom prijedlogu, ali "uključujući i 1. mart - Dan nezavisnosti".

Šepić podsjeća da su se građani svih nacionalnosti u BiH 25. novembra 1943. godine opredijelili protiv fašizma, "što je bila ispravna stvar i tekovina na kojoj je sazdana moderna Evropa i koja predstavlja garant budućnosti BiH".

" Zato sumnjam da bi neko ko ima znanja i razumijevanja bio protiv da te dane slavi kao svoj praznik. Ovaj datum se politizuje, a to čine isti oni ljudi koji osporavaju mnoge institucije ove zemlje. Ipak, građanima BiH ovo pravo niko ne može da uskrati", dodaje Šepić.

I poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sefer Halilović kategorično tvrdi da je "bilo koji prijedlog bez Dana državnosti i Dana nezavisnosti nepotpun i neprihvatljiv".

"Nijedan prijedlog bez ova dva datuma neće proći u Parlamentu", poručio je za isti list Halilović.

Republika Srpska je i ove, kao i u godinama ranije, proslavila dan kad je u BiH zaustavljen rat, 21. novembra 1995. Taj dan, zbog nepostojanja državnog zakona o praznicima , FBiH ne obilježava. Praznik ovog entiteta je 25. novemabar koji se proslavlja u FBiH kao Dan državnosti i 63. godišnjica Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.
RS ovaj datum ne praznuje.

U iščekivanju donošenja zakona o državnim praznicima brojni su prijedlozi, ali i negodovanja lidera u oba entiteta u BiH.

Tako premijer Srpske Milorad Dodik, smatra da je Dejtonski sporazum dobro izbalansiran dokument koji je omogućio BiH da živi i da svako urušavanje tog balansa dovodi u pitanje strukturu funkcionisanja u BiH.
Zato, neobilježavanje potpisivanja ovog sporazuma u Federaciji BiH smatra "stvar njihovih odluka".

" RS obilježava potpisivanje Dejtonskog sporazuma jer je to odluka najviših tijela ovog entiteta", ponovio je više puta Dodik.

Sa premijerom je saglasan i predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović, koji kaže da bi cijela BiH trebalo da obilježava dan uspostavljanja opšeg okvirnog sporazuma za mir , jer je tad BiH prvi put postala u svom punom kapacitetu državom.

"Dan kada je uspostavljen mirovni sporazum od izuzetnog značaja je ne samo za RS, nego i za cijelu BiH i ovaj dio Balkana. Zbog toga taj dan zavređuje da se poštuje i da bude dan državnosti BiH", ocijenio je Kuzmanović.

Ipak, zastupnik u državnom Parlamentu Šefik Džaferović kaže da je svako obilježavanje praznika bez državnog zakona o praznicima problematično.

Njegovo mišljenje je da BiH mora zauzeti ozbiljan i jasan stav o praznicima, jer, kaže, toliko je istorijskih datuma koji zavređuju pažnju i zato bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se obilježavaju u cijeloj BiH.

Međutim, do konačnog "prazničnog konsenzusa u BiH", građani "profitiraju", jer mogu da slave i vesele se danima i datumima po ličnom izboru.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE