• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: BiH mora riješiti pitanja državne imovine i Brčkog

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana izjavio je da BiH mora riješiti pitanja državne imovine i statusa Brčkog.

 Solana: BiH mora riješiti pitanja državne imovine i Brčkog Izvor: MONDO

"BiH mora učiniti napor u pravom smjeru, a ja sam spreman da vam pomognem", rekao je Solana na sastanku s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, kojem je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Solana je naglasio da je ova godina od izuzetnog značaja za odnose BiH i EU, jer će biti razmatrana transformacija Kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU koja bi približila BiH Evropi.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro biti bliža EU, iako u državi postoje problemi koji taj put otežavaju - saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Radmanović je naglasio da je pomoć EU dobrodošla i presudna, jer BiH ne smije propustiti priliku da napravi korak ka statusu kandidata.

On je izrazio nadu da će BiH u prvoj polovini 2009. godine prevazići neke poteškoće i da će dobiti status kandidata i bezvizni režim kao i ostale zemlje u regionu.

Radmanović je istakao da BiH ne želi da zaostaje za svojim susjedima, kao što su Crna Gora, koja je aplicirala za članstvo u EU, i Srbija, koja se sprema da to učini, jer bi to moglo da ima negativne posljedice ne samo za BiH, nego i za region.

Govoreći o viznom režimu, Radmanović je izrazio zabrinutost da bi se BiH mogla naći u veoma nepovoljnom položaju u odnosu na svoje susjede ukoliko bi se desilo da i Srbija i Crna Gora dobiju bezvizni režim, a BiH ne.

"To bi praktično značilo da bi BiH bila jedina zemlja u regionu za koju bi važio vizni režim EU, što bi bio problem i za EU i za BiH", istakao je Radmanović.

On je informisao Solanu da u vezi sa pitanjem Brčkog ima napretka, da se dosta radi i po pitanju državne imovine, ali da je riječ o različitom pristupu rješenju.

Radmanović se tokom boravka u Briselu sastao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Peteringom, koji je izrazio podršku BiH na njenom putu ka EU.

Prema Radmanovićevim riječima, BiH čini napore da dobije status kandidata ove godine i radi na ispunjavanju uslova koje je Savjet za provođenje mira stavio pred BiH, kao uslov za dobijanje tog statusa, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je istakao da se čine napori i za ispunjavanje dva preostala uslova, rješavanje pitanja državne imovine i statusa Brčkog.

Radmanović je rekao da se dogovaraju rješenja za neriješena pitanja kako bi se BiH približila Evropskoj uniji.

On je naveo da sve zemlje zapadnog Balkana moraju imati istu šansu na putu ka EU, ali je naglasio da BiH nije u istom položaju u odnosu na svoje susjede, te da je za BiH važno da ne bude posljednja zemlja u regionu koja će se integrisati u EU.

Kao posebno značajno, Radmanović je na sastanku istakao pitanje bezviznog režima i kazao da bi uvođenjem biometrijskih pasoša, BiH ispunila većinu uslova potrebnih za potpunu liberalizaciju viznog režima.

To je, prema njegovim riječima, od velikog značaja za građane BiH, s obzirom na evidentne brojne poteškoće s kojima se susreću prilikom putovanja u zemlje EU.

Petering je rekao da je razumljiva zabrinutost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da BiH ne zaostaje iza zemalja u regiji, kako po pitanju EU integracija, tako i po pitanju bezviznog režima.

Na sastanku je bilo riječi o transformaciji Kancelarije visokog predstavnika, a sagovornici su se saglasili da je to važno pitanje za evropski put BiH i njenu dalju budućnost.

Razgovarano je i o uticaju svjetske finansijske krize na BiH i na zemlje članice EU, kao i o dobrosusjedskim odnosima država zapadnog Balkana, kao jednog od važnih uslova za ulazak tih zemalja u Uniju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE