• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Kosovo i BiH prijetnja miru

"Podijeljeno Kosovo i otežan međuetnički suživot u BiH prepreka ka stabilnom i mirnom regionu", tvrde američki obavještajci.

 SAD: Kosovo i BiH prijetnja miru Izvor: MONDO

Balkanu će u 2009. ponovo biti najveća prijetnja po stabilnost Evrope, uprkos "pozitivnim dogadjajima protekle godine koji uključuju mirno proglašenje nezavisnosti Kosova, pobjedu proevropskih lidera na izborima u Srbiji i ponudu članstva u NATO Hrvatskoj i Albaniji", istaknuto je u godišnjem izvještaju američkih obavještajnih službi o prijetnjama po mir i stabilnost u svijetu.

"Glavni izazovi za stabilnost doći će od neriješenog statusa srpske manjine na Kosovu, pogotovu u sjevernom dijelu, i otežanog medjuetničkog suživota u Bosni i Hercegovini", naveo je šef obavještajnih službi Denis Bler, predstavljajući izvještaj pred Odborom za obavještajna pitanja američkog Senata.

Beograd, ocijenio je Bler, otvoreno podržava paralelne srpske institucije na Kosovu, a koristio je politička i pravna sredstva da potkopa suverenitet Prištine i ograniči mandat Euleksa na Kosovu.

"To je de fakto ojačalo podjelu Kosova na južni dio u kome su Albanci u većini, i sjeverni dio gdje su u većini Srbi", naveo je glavni američki obavještajac u obraćanju koje je objavljeno na internet sajtu Senata.

Lideri u Srbiji zagovaraju evropsku budućnost zemlje, predsjednik Boris Tadić želi brz napredak prema članstvu u EU, "ali oni nisu spremni da napuste ulog na Kosovu zarad tog cilja", smatra Bler.

On je napomenu da Beograd po tom pitanju još traži diplomatsku podršku Moskve, sa kojom je nedavno zaključio značajan energetski sporazum koji uključuje prodaju većinskog paketa akcija državne naftne industrije.

Više od 50 zemalja, od čega 22 članica EU, priznalo je novu državu Kosovo, podsjetio je Bler i ukazao da će u narednim godinama Priština zavisiti od pomoći medjunarodne zajednice u ekonomskoj i razvojnoj sferi i očuvanju "teritorijalnog integriteta".

Kada je riječ o BiH, američki obavještajci ocjenjuju da je "budućnost Bosne kao multietničke države još nesigurna", iako ne predvidjaju nasilje ili formalni rascjep u bliskoj budućnosti.

U političkom procesu, kako je ocijenjeno, još su dominantna etnička pitanja, a prepirke izmedju tri glavne etničke grupe su zakočile proces izgradnje centralne vlade, sposobne da povede zemlju u NATO i EU.

"Prijetnje secesijom lidera bosanskih Srba i pozivi nekih bošnjačkih lidera da se eliminiše srpski entitet u Bosni pojačale su unutrašnje etničke tenzije na možda najviši nivo u proteklim godinama", zaključio je Bler.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE