• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Dobrovoljačka" za Tužilaštvo BiH?

Tužilaštvo BiH će vjerovatno zatražiti od Srbije ustupanje predmeta "Dobrovoljačka ulica".

 Slučaj "Dobrovoljačka" za Tužilaštvo BiH? Izvor: MONDO

Pozivajući se na neimenovani izvor federalna štampa piše da su dva razloga da Tužilaštvo BiH zatraži ustupanje predmeta - prvi je da se o ovom predmetu već vode istražne radnje u ovom tužilaštvu, a drugi jer BiH nije potpisnica sporazuma koji su potpisala tužilaštva Srbije i Hrvatske za procesuiranje slučajeva nezavisno od toga gdje se zločin dogodio.

Prema istom izvoru, ustupanje predmeta "Dobrovoljačka ulica" biće zatraženo posredstvom Ministarstva pravde BiH čim stigne zvanična potvrda iz Srbije da je tamošnji MUP raspisao potjernice za 19 građana BiH osumnjičenih za zločin u ovom predmetu. U napadima na pripadnike JNA 2. i 3. maja u Sarajevu, prema prijavi Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno, koji su potom psihički i fizički zlostavljani.

"U skladu sa odranije poznatim stavom ove institucije da sve predmete ratnih zločina počinjene na teritoriji BiH takve slučajeve treba da procesuiraju pravosudni organi BiH, izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je potjernicu za 19 osumnjičenih za napad na kasarnu i bolnicu u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, među kojima su, prema nekim informacijama, i članovi tadašnjeg ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić.

Potjernica je raspisana na teritoriji Srbije, ali bi potvrđivanjem optužnice ona automatski postala međunarodna, što bi značilo da bi ovih 19 državljana BiH bili sigurni od hapšenja samo u BiH.

BiH, u skladu sa pozitivnim zakonodavstom, ne izručuje svoje državljane u slučaju objavljivanja međunarodne potjernice za njene državljane.

U Srbiji je, za razliku od BiH, moguće suđenje u odsustvu, pa nije isključeno da se protiv 19 osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, nakon eventualnog podizanja optužnice održi suđenje.
"Srpsko pravosuđe nadležno je za postupanje u predmetima ratnih zločina počinjenih na teritoriji cijele bivše SFRJ, pa tako i za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine", izjavila je Srni portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

"Kao što se u Beogradu sudi za zločine u Zvorniku i na Ovčari, tako može i za zločin u Dobrovoljačkoj ulici", rekla je Ramićeva.

Ona je ponovila da još nije podignuta optužnica protiv 19 državljana BiH koji su osumnjičeni za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, već da je pokrenuta istraga koja prethodi eventualnom podizanju optužnice.

Ramićeva je navela da se tokom istražnog postupka, koji nije javan, provjeravaju navodi iz zahtjeva za sprovođenje istrage Tužilaštva za ratne zločine Srbije, kao i svi dokazi.

(MONDO/Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE