• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlamentarci traže izvještaj o Sipi

Komsija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost traži da se u roku od 15 dana uradi sveobuhvatan izvještaj o stanju u Sipi

 Parlamentarci traže izvještaj o Sipi Izvor: MONDO

Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost prekinula je današnju raspravu o događanjima u Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) povodom informacija o podnošenju određenih materijala Tužilaštvu BiH, uz zaključak da direktor Agencije Mirko Lujić i Savjet ministara u roku od 15 dana Komisiji dostave sveobuhvatan izvještaj o stanju u ovoj policijskoj agenciji.

Kako se ističe u usvojenom zaključku, tokom današnje rasprave konstatovano je da postoje ozbiljne indicije da stanje u Sipi nije dobro i da bi produbljivanje takvog stanja imalo štetne posljedice.

Od Sipe i Savjeta ministara zatraženo je da uz izvještaj dostave i prijedlog mjera za prevazilaženje postojećeg stanja u Sipi.

I direktor Sipe Mirko Lujić potvrdio je da stanje u Agenciji nije dobro i zatražio dodatno vrijeme da Komisiji za odbranu i bezbjednost dostavi kompletnu informaciju o stanju u ovoj instituciji.

"Čim se ovoliko tužakamo, jasno je da stanje nije dobro", kaže Lujić, koji je tražio da Komisija raspravlja o stanju u Sipi, a ne o konkretnom slučaju podnošenja određenih materijala Tužilaštvu BiH, što je bila tačka dnevnog reda sjednice Komisije.

Bošnjački članovi Komisije za odbranu i bezbjednost bili su protiv da Komisija danas uopšte vodi raspravu o navedenoj tački dnevnog reda, odnosno o slučaju u kojem je, bez znanja direktora Sipe, ova agencija podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i još 14 lica zbog navodne štete pričinjene budžetima RS i BiH u iznosu od 145 miliona KM.

Podnosilac zahtjeva za održavanje posebne sjednice na kojoj bi se razgovaralo o događanjima u Sipi Drago Kalabić istakao je da je zakonska obaveza Komisije da nadzire rad ove institucije.

"Ako ne vršimo nadzor, ostavljamo im da se ponašaju kako hoće", upozorio je Kalabić podsjetivši da je navedena prijava Tužilaštvu podnijeta uz kršenje procedura Sipe.

Prema njegovim riječima, ova rasprava nema veze sa Miloradom Dodikom već se radi o paralelizmu u jednoj instituciji, koji ruši njene temelje.

Član Komisije i predsjedavajuća Doma naroda Dušanka Majkić zatražila je da se do kraja raščiste stvari u Sipi kako bi građani mogli da vjeruju ovoj insituciji.

Ponavljajući svoju ocjenu da se navedeni slučaj može okarakterisati kao državni udar, Majkićeva je istakla da se radi o tipičnom primjeru kako se rješavaju stvari sa hrvatskim i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama.

Delegat Slobodan Šaraba, član SDS-a, rekao je da treba eliminisati paralelne sisteme u zajedničkim institucijama, jer oni, istakao je, vode njihovom urušavanju.

Tvrdeći da bi vođenjem rasprave o navedenom slučaju bio napravljen opasan presedan zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i član Komisije Sulejman Tihić ustvrdio je da Komisija ne treba da se bavi pojedinačnim slučajevima.

"Ne želim da se ovo shvati kao svrstavanje na jednu ili drugu stranu, svi građani pred zakonom treba da su jednaki, pa i Sulejman Tihić ili Milorad Dodik", rekao je Tihić.

Član Komisije i poslanik SDA u Predstavničkom domu Šefik Džaferović ustvrdio je da u Sipi nije bilo povreda procedura i ocijenio da je Savjet ministara napravio grešku upuštajući se u razmatranje ovog slučaja prije nego što je obavljena unutrašnja istražna kontrola.

"Dizanje ovog slučaja na politički nivo je nedopustivo i ono neće proći", rekao je Džaferović.

Poslanik HDZ 1990 Vinko Zorić istakao je da se Komisija ne može praviti slijepa da u Sipi ima problema i da, ako se čelni ljudi Agencije ovako ponašaju, ima razloga za razmatranje stanja u ovom tijelu.

Pomoćnik direktora Sipe Dragan Lukač, zajedno sa neposrednim saradnicima i u ime Kriminalističko-istražnog odjeljenja Agencije, uručio je 17. februara Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dodika i većeg broja lica zbog navodno počinjene štete od 145 miliona KM.

Prošle sedmice Lukač je podnio disciplinsku prijavu protiv Lujića zbog teških povreda službene dužnosti od kada obavlja tu funkciju

Današnjoj posebnoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, iako su bili pozvani.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE