• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zločini u Brodu pred Tužilaštvom Srbije?

Srpske žrtve iz Broda traže od Tužilaštva Srbije da pokrene istragu za ratne zločine počinjene na području opštine tokom posljednjeg rata.

 Zločini u Brodu pred Tužilaštvom Srbije? Izvor: MONDO

Opštinsko udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda i Opštinsko udruženje ratnih zarobljenika iz ovog grada zatražiće od Tužilaštva Srbije za ratne zločine da pokrene istragu za ratne zločine počinjene nad Srbima na području opštine Brod tokom posljednjeg rata.

"Biće zatraženo i da sud za ratne zločine u Beogradu procesuira ovaj ratni zločin, koji su 1992. godine nad srpskim civilima iz opštine Brod počinili pripadnici regularne vojske iz Hrvatske, zajedno sa pripadnicima paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica iz BiH", rekao je Srni predsjednik udruženja za nestale iz Broda Marko Grabovac.

On je naglasio da je posredstvom Biroa Vlade Republike Srpske za saradnju sa Haškim tribunalom još 2002. godine haškim istražiocima predata tužba protiv naredbodavaca i izvršilaca zločina nad Srbima u Brodu, ali da ta tužba još nije uzeta u razmatranje.

Grabovac je naveo da je Karla del Ponte za vrijeme svog mandata glavnog tužioca Haškog tribunala tvrdila da je ovaj predmet u fazi obrade, ali se ispostavilo da u Hagu tužba za ratne zločine u Brodu nikada nije ni razmatrana, nakon čega je saopšteno da je predmet ustupljen Sudu BiH za ratne zločine.

On je naveo da mu nije jasno kako je moguće da u Haškom sudu ne znaju ništa o zločinima u Sijekovcu, ni o drugim zločnima nad Srbima u na opštini Brod, kada je deset ljudi išlo u Hag da svjedoči o tim zločinima.

Grabovac je dodao da je zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Suda BiH Dejvid Švendimen predstavnicima srpskih žrtava iz Broda još prije dvije godine obećao da će se lično angažovati da ratni zločini nad brodskim Srbima bude prioritet u procesuiranju.

"Tražio je da mu se dostavi kopija tužbe koja je otišla u Hag. Mi smo to učinili, ali izgleda da je i on zaboravio na obećanja", rekao je Grabovac.

Grabovac je istakao da je Haškom sudu 22. maja 2002. godine uručena prijava protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene nad Srbima na području opštine Brod, te da je na prvom mjestu zločin koji su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu počinile hrvatske i bošnjačke snage.

"Tog dana u ovom brodskom naselju ubijeno je 20 Srba. Najstarija žrtva bio je Jovo Zečević, starina od 72 godine, a najmlađa sedamnaestogodišnji Dragan Milošević", podsjetio je Grabovac.

On je dodao da je regularna vojska Hrvatske Brod okupirala još 3. marta 1992. godine, kada je iz Slavonskog Broda u tadašnji Bosanski Brod ušlo hiljadu i po pripadnika Hrvatske vojske, koje je predvodio "crnokošuljaš" Anto Prkačin iz Slavonskog Broda.

Grabovac je dodao da je, prema podacima Opštinske Boračke organizacije, ubijeno više od sedamstotina Srba iz Broda, da je do sada iz više masovnih grobnica eshumirano i identifikovano 268 žrtava, dok se za još oko 180 lica traga.

On je dodao da je u Brodu postojalo deset logora, u kojima je bilo zatočeno više od 2 000 ljudi, od koji većina iz logora nije izašla živa.

"Najžalosnije je što ni nakon sedamnaest godina još niko od naredbodavaca i počinilaca tih zločina nije procesuiran. Žrtve čekaju i svakim danom sve više gube nadu da će se to i desiti, dok svakodnevno na ulicama Broda susreću svoje dželate", rekao je Grabovac.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE