• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brđanin iz Haga: Otpisani smo i zaboravljeni!

Radoslav Brđanin poručio u pismu iz Haga da je RS potpuno zaboravila na njega i sve ostale Srbe koje je Hag procesuirao.

 Brđanin iz Haga: Otpisani smo i zaboravljeni! Izvor: MONDO

Nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina Radoslav Brđanin, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 30 godina zatvora, poručio je da je Republika Srpska potpuno zaboravila i njega i sve ostale Srbe koje je procesuirao Hag.

"Vlasti RS potpuno su nezainteresovane i neobaviještene o tome šta se događa, kako sa Srbima koji se nalaze na optuženičkoj klupi u Haškom tribunalu, tako i sa onima kojima je već presuđeno i sada služe kazne u nekoj od evropskih zemalja. Potpuno smo zaboravljeni i bukvalno otpisani", tvrdi Brđanin u pismu koje je uputio listu "Press RS" iz danskog zatvora gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

On tvrdi da njegova porodica već osam godina sama finansira svoje putne troškove kada mu dolazi u posjetu i naglašava da na to ukazuje ne da bi se žalio, već da bi opovrgao napise u RS i Srbiji "kako haški osuđenici dobro žive, a njihove porodice uživaju po koktelima".

"Moram reći da Srbija to rješava mnogo bolje za svoje državljane, bar dok borave u Hagu. I ja sam bio dio tog tretmana dvije godine i na tome sam zahvalan", napomenuo je Brđanin.

Direktor Sekretarijata za istraživanje ratnih zločina RS Jovan Spaić rekao je da se u budžetu RS u posljednje tri godine ne izdvaja novac za finansiranje haških optuženika, osuđenika i njihovih porodica, te da u Sekretarijatu ne znaju zašto je to tako, naglasivši da je to pitanje za Vladu i Narodnu skupštinu RS.

Govoreći o aršinima i presudama u Tribunalu, Brđanin u pismu ocjenjuje da je na primeru nedavne presude nekadašnjem političkom i vojnom vrhu Srbije moglo dobro da se vidi kako se u Hagu primjenjuje jedan kriterijum za Srbe, a drugi za ostale optuženike, uz konstataciju da je dobro što se javnost probudila pa ovu presudu poredi sa onima koje su izrečene Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju.

On je naveo da se najdrastičniji primjer dvostrukih aršina dogodio u njegovom slučaju, jer je predsjednik sudskog vijeća i kod njega i kod Orića bio isti sudija.

Brđanin kaže da je kod njega primijenio princip "trebalo je i morao je da zna", a kod Orića je konstatovao "nije morao da zna".

"Nisu oslobođeni samo Haradinaj i Orić, već i Zejnil Delalić, komandant taktičke grupe Konjic. Komandanti Hadžiha-Sanović i Kubura dobili su pet i dvije i po godine zatvora, iako su direktno komandovali jedinicama mudžahedina. Na kraju krajeva, general Sefer Halilović je oslobođen, a general Rasim Delić je na prvostepenom vijeću dobio tri godine, a u žalbenom postupku vjerovatno će biti oslobođen", ističe Brđanin.

On je napomenuo da od ratnog političkog vrha niko nije optužen, a da je što se tiče RS kompletan vojni i politički vrh u Hagu.

Radoslav Brđanin uhapšen je u Banjaluci u julu 1999. godine i osuđen je 1. septembra 2004. godine na 32 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja Ženevske konvencije i kršenja zakona i običaja rata.

Apelaciono vijeće izreklo mu je pravosnažnu presudu 3. aprila, kada je osuđen na 30 godina zatvora i u martu prošle godine prebačen je u Dansku na odsluženje kazne.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE