• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brđanin: Srbi su mi presudili!

Radosav Brđanin trdi u pismu za "Press RS" da su svi Srbi koji su svedočili na njegovom suđenju dali lažne iskaze.

 Brđanin: Srbi su mi presudili! Izvor: MONDO

Haški osuđenik i bivši predsjednik Kriznog štaba Autonomne regije Krajina koji u Danskoj izdržava tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, ponovo se obratio javnosti pismom za "Press RS".

U njemu se između ostalog pita šta Srbi treba da očekuju od Haškog tribunala ako svjedoče protiv svojih i ako tvrde da im je vlast bila zločinačka.

Radoslav Brđanin kaže da su presude njemu i bivšem muslimanskom komandantu Naseru Oriću jedan od očiglednih primjera primjene dvostrukih aršina, ističući da se Srbi zbog svega toga veoma teško mogu da odbrane pred Haškim tribunalom.

"Niko nije vodio računa o prethodnim presudama u kojima je sud dobio široku lepezu tzv. 'utvrđenih činjenica', zasnovanih na lažnim iskazima svjedoka, i od toga se više ne možete odbraniti. Nažalost, niko ne zna, niti koga interesuje da je isti sudija sudio i meni i Naseru Oriću i taj sudija je zaključio 'da sam ja morao da znam šta se događa u cijeloj AR Krajina, iako sam bio civil', a u slučaju Orića je zaključio 'da on nije mogao da zna za zločine, iako je bio neposredan komandant onima koji su počinili te zločine'", navodi Brđanin u pismu.

"Pitam vas da li se može naći samo jedna TV emisija u Zagrebu, Sarajevu ili Prištini u kojoj oni svoju vlast ili bar jednog pojedinca nazivaju zločincima?", naveo je Brđanin.

"Nama ne trebaju drugi neprijatelji dokle god tako pišemo i govorimo sami o sebi. Protiv mene nisu imali potrebe da svjedoče ni muslimani ni Hrvati, jer tužiocu nije bio potreban niko drugi pored onih tridesetak Srba koji su dali lažne iskaze", napisao je Brđanin.

Kaže da ne želi da ističe lični problem, nego da upozori na propuste koji bi mogli da imaju veliki problem za RS i Srbiju.

"Protiv Ramuša Haradinaja nije htio da svjedoči nijedan Albanac, kao što ni muslimani nisu htjeli da svjedoče protiv svojih oficira, a Srbi su se utrkivali ko će da svjedoči protiv nas i što je još gore, svi su, ali baš svi, lagali!", naveo je u pismu Brđanin.

Kaže još da je šokiran drakonskim kaznama izrečenim vojnom i političkom vrhu bivše Savezne Republike Jugoslavije, ocijenivši da je to još jedan dokaz da sud u Hagu ima jedan kriterijum za Srbe, a drugi za ostale optuženike!

Radosav Brđanin uhapšen je u Banjaluci 6. jula 1999. godine, a Haški tribunal ga je 1. septembra 2004. godine osudio na 32 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja Ženevske konvencije i kršenja zakona i običaja rata.

Apelaciono vijeće izreklo mu je pravosnažnu presudu 3. aprila, kada je osuđen na 30 godina zatvora, a u martu prošle godine prebačen je u Dansku na odsluženje kazne.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE