• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodijeljene nagrade za rodnu ravnopravnost

Fatima Gušić iz Sapne, Sandra Dukić iz Banjaluke i Nejra Kadrić iz Sarajeva dobitnice su prve nagrade za rodnu ravnopravnost Parlamenta BiH

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti plova Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH, na inicijativu OEBS-a, danas je u Sarajevu, prvi put, dodijelila nagrade za rodnu ravnopravnost.

Prvu nagradu dobila je Fatima Gušić iz Sapne, drugu Sandra Dukić iz Banjaluke, a treću Nejra Kadrić iz Sarajeva.

Član Komisije Nermina Zaimović-Uzunović objasnila je da su dobitnice nagrada izabrane na javnom konkursu po kriterijumu pradanosti radu i zalaganju na polju rodne ravnopravnosti.

"Cilj dodjele nagrada jeste promovisanje i izdvajanje osoba koje su doprinijele ravnopravnosti polova svojim radom i zalaganjem na lokalnom, regionalnom ili nivou BiH", dodala je ona.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen podsjetila je da se OEBS u BiH niz godina zalaže za ostvarivanje ravnopravnosti polova, te ravnopravno učešće žena u političkom i javnom životu.

"Naš rad pokazao nam je da svi možemo doprinijeti ravnopravnosti polova", zaključila je Suomalainenova.

Konkurs za nagradu trajao je od 5. do 20. februara.

BiH ima zadovoljavajući zakonski okvir za zaštitu od rodno zasnovanog i nasilja u porodici, ali je potrebno da takvi slučajevi budu adekvatno sankcionisani da bi se zaštitila žrtva nasilja i da bi kazna imala i preventivni značaj, rečeno je na današnjoj tematskoj sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Pravni savjetnik u Misiji OEBS u BiH Amra Hamidović navela je da je OEBS analizirao 289 presuda pravosudnih institucija na svim nivoima BiH u slučajevima nasilja u porodici.

"Od 289 analiziranih predmeta nasilja u porodici u 223, odnosno u 77 odsto predmeta pravosudne institucije izrekle su uslovnu kaznu, kazne zatvora uočene su u 24 predmeta, odnosno u 8,3 slučajeva, a novčana kazna u 39 predmeta", rekla je Hamidovićeva.

Ona je istakla da su zatvorske kazne u posmatranim predmetima uglavnom na donjoj zakonskoj granici, zbog čega postoji velika zabrinutost u smislu društvenog i odgovora pravosudnog sistema na teška krivična djela koja su uključivala maloljetnike, djecu, starija lica, upotrebu hladnog i vatrenog oružja.

Prema riječima direktora Agencije za ravnopravnost polova BiH Samre Filipović-Hadžiabdić, situacija u BiH sa aspekta nasilja u porodici apsolutno je nezadovoljavajuća.

"Svi zajedno treba da radimo na podizanju svijesti kako bi slučajevi nasilja u porodici bili prijavljeni, žrtve pravno zaštićene, a nasilnici kažnjeni", rekla je Hadžiabdićeva.

Izvršni direktor Fondacije "Udružene žene Banjaluka" Minja Damjanović predstavila je studiju koja govori o usklađenosti zakonodavstva BiH sa konvencijom Savjeta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Naš zakonodavni sistem je u najvećoj mjeri usklađen sa međunarodnom praksom, ali je problem što se domaći zakonodavni okvir ne primjenjeuje", istakla je Damjanovićeva.

Ona je podsjetila da u BiH ne postoji sveobuhvatna baza podataka o nasilju u porodici. "Operiše se brojem da je svaka četvrta žena izložena nasilju u porodici, a nas zabrinjava što sistem često ne reaguje, zbog čega žene sve manje i manje prijavljuju nasilje", zaključila je Damjanovićeva.

Tematska sjednica Komisije za ostvarivanje polova Predstavničkog doma parlamenta BiH "Sudska zaštita od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici", koja je održana uz podršku Misije OEBS-a u BiH, dio je aktivnosti koje se u Parlamentarnoj skupštini BiH organizuju u okviru sedmice ravnopravnosti polova i obilježavanja 8. marta - Međunarodnog dana žena.

(MONDO/Srna, foto: facebook, Sandra Dukić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE