• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trećina privrede BiH potopljena!

Autor mondo.ba

Trećina privrede u BiH značajno je pogođena nakon katastrofalnih poplava, a posljedice na domaću ekonomiju osjećaće se u narednih pet do sedam godina.

Više od 100 proizvodnih kompanija pretrpilo je direktne štete, od kojih su mnoge potpuno obustavile proizvodnju i neizviesno je kada će je nastaviti, kazao je predsjednik Spoljno-trgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

On je upozorio da će doći do značajnog pada izvoza i priliva prihoda u BiH, kao i do pada poreskih i neporeskih prihoda.

Mnoge od tih kompanija opterećene su kreditima čije rate ovih dana dospijevaju, pa je Komora apelovala na banke da stave moratorij od šest mjeseci do godinu dana na te kredite, na šta je šest banaka pozitivno odgovorilo.

Među pogođenima su neke vrlo perspektivne kompanije, poput Natron Hayata u Maglaju i GIKIL-a u Lukavcu, koje su imale tržište u Evropskoj uniji, a vrlo mali dio njih je imao osiguranje.

Egrlić je pojasnio da je Komora formirala krizni štab koji radi na procjeni nastalih šteta i izradi prijedloga rješenja za prevazilaženje ovog stanja.


Posebno je poražavajuće da je poljoprivredna proizvodnja u najplodnijim područjima potpuno uništena i proizvodnja hrane je u najtežem stanju u posljednjih 100 godina, piše Fena.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE