• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: VRS je isključivo uzvraćala na vatru

Autor SRNA

Zamjenik nekadašnje Ilidžanske brigade VRS Nikola Mijatović izjavio je u Haškom tribunalu da niko u VRS-u nije imao namjeru da teroriše stanovništvo u Sarajevu, te ponovio da je Vojska Srpske isključivo uzvraćala na vatru.

Mijatović je, svjedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, rekao da je stalno bilo na snazi naređenje da VRS poštuje Ženevske konvencije.

Svjedok je precizirao da je Armija BiH često pucala iz blizine civilnih objekata i položaja Unprofora da bi isprovocirala odgovor VRS-a po njima. Muslimanske snage su koristile i škole za proizvodnju municije.

Na navod optužnice da je VRS civilima u Sarajevu uskraćivala struju i vodu, koristeći to kao sredstvo rata, Mijatović je rekao da je, u najmanje jednom slučaju, trafo-stanicu na Ilidži artiljerijskom vatrom uništila takozvana Armija BiH, a zatim lažno optužila Srbe.

"Uz sva naša oruđa bili su posmatrači Unprofora. Mi smo im rekli da njih pitaju da li smo djelovali... To je bila jedna u nizu lažnih optužbi muslimanske vojske", rekao je Mijatović.

Svjedok je potvrdio da je njegova jedinica koristila "modifikovane avio-bombe" usljed nedostatka artiljerijske municije, ali je negirao navod optužnice da su te bombe bile potpuno neprecizne i da su nasumce ispaljivane na grad, pri čemu su stradali civili.

On je napomenuo da su modifikovane bombe bile precizne, kao navođeni projektili.

U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Mijatović je tvrdio je i da je takozvana Armija BiH odgovorna za više eksplozija u centru Sarajeva, u kojima je stradalo mnogo civila, uključujući i na pijaci Markale.

Identičnu izjavu svjedok je ranije dao na odvojenom suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Sljedećeg svjedoka Mladićeva odbrana pred sudije će izvesti u ponedjeljak, 26. maja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE