• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova šansa za BiH

Autor mondo.ba

BiH dobila rok da do 7. juna u Domu naroda parlamenta BiH usvoji izmjene Krivičnog zakona BiH i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

 Nova šansa za BiH Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Ovo je uslov da ne bi bile otežane sve finansijske transakcije iz BiH i iz inostranstva prema BiH, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Manival objavio je 1. juna svoju deklaraciju kojom zemlje članice upozorava da BiH krši preuzete međunarodne obaveze i propise u ovoj oblasti zbog neusvajanja ovih zakona, podsjeća agencija Anadolija.

Bevanda je saopštio da je u ponedjeljak dobio pismo iz Generalnog sekretarijata Savjeta Evrope za opštu upravu, ljudska prava, vladavinu prava i borbu protiv korupcije, u kojem ga je Jan Klajsen, šef Manivala, obavijestio o novom roku za BiH da uskladi zakone.

"To će vlastima BiH dati priliku da okončaju proceduru usvajanja neophodnih zakona prije objave saopštenja Manivala", naglasio je Bevanda.

Bevanda je podsjetio da su oba zakona desetak puta stavljana na dnevni red sjednice Vijeća ministara u zadnjih godinu dana, a povlačeni su zbog neusaglašenosti.

"Na jednoj strani bilo je Ministarstvo sigurnosti BiH koje nije uvažavalo primjedbe iz RS. U vezi s pranjem novca zakon je ministar Fahrudin Radončić predlagao, ali nije bio usaglašen, sve do konačne usvojene verzije. Za Kazneni zakon glasali su samo bošnjački i hrvatski ministri u Vijeću ministara pa je u zadnji tren usaglašen sa zastupnicima stranaka iz RS", rekao je Bevanda.

Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar vanjskih poslova BiH, je rekao da je brzom intervencijom spriječena katastrofa za BiH.

"U narednih pet dana nalazimo se u takozvanom stendbaj statusu. Nakon što smo u proteklih 48 sati od svih ključnih aktera dobili uvjeravanje da će na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u petak biti usvojeni svi zakonski prijedlozi, kao ministar vanjskih poslova dao sam uvjeravanja da će do tada to biti riješeno, a isto je učinio i ambasador u Strazburu", naveo je Lagumdžija.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, je ocijenio da je vrlo važno usvojiti mehanizme po kojima bi bila uspostavljena efikasna kontrola finansijskih transakcija, ali da je bilo pokušaja da se kroz te izmjene uvedu i promjene ustavne strukture BiH.

"Sve već sto puta viđeno - od reforme policije pa do mehanizma koordinacije o evropskim pitanjima i presude 'Sejdić i Finci'. I nikako da se neki nauče pameti da se rješenje ne pokušava podvesti pod neke zahtjeve ka nečemu što vodi u prenos nadležnosti i ustavne reforme za stvari koje se mogu implementirati unutar postojećeg pravnog uređenja BiH", rekao je Radojičić.

On je ocijenio da će BiH ostati "zaglavljena" sve dok se umjesto implementiranja obaveza ide ka revidiranju postojećeg ustavnopravnog uređenja i uvođenja centralizacije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE