• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijateljski odnosi BiH i Crne Gore

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda konstatovali su danas u Sarajevu da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose.

U obraćanju novinarima nakon susreta delegacija BiH i Crne Gore, Đukanović je izrazio spremnost Crne Gore da pomogne BiH na putu evroatlantskih integracija.

"Svi treba da pomognemo da BiH zauzme svoje mjesto u procesu evroatlantskih integracija", rekao je Đukanović, ocjenjujući da je to jedina pouzdana garancija stabilnosti i napretka.

Bevanda i Đukanović istakli su da postoji prostor za dalje unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje Crne Gore i BiH.

Oni su izrazili zadovoljstvo što su BiH i Crna Gora parafirale ugovor o granici, što je prvi takav ugovor potpisan između zemalja bivše SFRJ.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH posebno se zahvalio Crnoj Gori i Đukanoviću za interesovanje i želju da pruže pomoć BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava, kao i na snažnom lobiranju da se ublaže posljedice nedavne katastrofe.

Sagovornici su istakli da je današnji sastanak delegacija BiH i Crne Gore bio prilika da se razgovara o razvoju infrastrukture, posebno o projektu jadransko-jonskog autoputa i puta između Foče i Plužina, te željezničke veze između Nikšića i Čapljine, konzularnoj zaštiti, viznim pitanjima, ekonomiji, bezbjednosti i brojnim drugim pitanjima.

Bevanda je rekao da je na današnjem sastanku delegacija BiH i Crne Gore detaljno razgovarano o projektu jadransko-jonskog autoputa.

"Čini se da smo uspjeli zainteresovati međunarodne finansijere, Evropu i ostale, i da nakon perioda ćutanja i sa njihove strane dolaze pozitivni signali da to neće biti pusti san", istakao je Bevanda.



Đukanović je ocijenio da su odnosi BiH i Crne Gore u takvom stanju da daju podsticaj učvršćivanju regionalne saradnje i na taj način sticanju kvalifikacija regiona u cjelini za ono što su zahtjevne obaveze u procesu evropskih i atlantskih integracija.

Izrazivši iskreno saosjećanje sa onim što BiH prolazi nakon katastrofalnih poplava, Đukanović je rekao da Crna Gora želi da u okviru svojih mogućnosti, ali i animacijom bogatijih zemalja pomogne da BiH, Srbija i Hrvatska što prije i u potpunosti saniraju posljedice nemilih elementarnih nepogoda, te nastave da se kreću putem demokratskog i ekonomskog razvoja.

"Sa velikom pažnjom pratimo razvoj političke situacije u BiH i kroz sve kontakte sa zvaničnicima BiH i međunarodnim zvaničnicima pokazujemo da smo svi dužni da pomognemo BiH da uz stabilnost koju je uspostavila postigne i potreban nivo funkcionalnosti koji će obezbijediti maksimalnu dinamiku u procesu evroatlantskih integracija", istakao je Đukanović.

On je dodao da je uvjerenje Crne Gore da evroatlantske integracije regiona u cjelini predstavljaju imperativ za sve i da je to jedina garancija pouzdane stabilnosti, demokratskog i ekonomskog razvoja regiona.

Prema Đukanovićevim riječima, osim izgradnje saobraćajnih veza između BiH i Crne Gore, važno je da bude nastavljena realizacija Jadranskog gasovoda.

"Mislimo da će se na taj način stvoriti uslovi za buduće pouzdanije i jeftinije snabdijevanje potrošača ovim energentom, uključujući i naše industrije", zaključio je Đukanović.

Susret sa Lagumdžijom

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ocijenili su da BiH i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom današnjeg susreta u Sarajevu istaknuta je posvećenost BiH i Crne Gore unapređenju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. U tom kontekstu pozdravljen je rad komisija za granicu BiH i Crne Gore i izraženo uvjerenje da će sporazum o granici između dvije zemlje biti potpisan što prije.

Lagumdžija je pozdravio značajan i vidljiv napredak u ispunjavanju obaveza na evropskom i evroatlantskom integracionom putu Crne Gore, te istakao da svaki napredak koji susjedi BiH ostvaruju u procesu približavanju EU ima i regionalnu važnost. On je naglasio da je integracija u EU prioritet BiH, te da je Unija vodeća pokretačka snaga i najbolji instrument za provođenje neophodnih reformi.

Lagumdžija je zahvalio građanima i Vladi Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je naglasio da će biti potrebno da se pomoć područjima zahvaćenim poplavama odvija u dvije faze - urgentna faza pomoći za hitno zbrinjavanje ljudi, snabdijevanje vodom, sprečavanje zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, nakon čega će uslijediti druga faza kada će biti potrebna pomoć u sanaciji štete i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama.

Lagumdžija je istakao da bez međunarodne pomoći BiH neće biti u mogućnosti da sanira posljedice katastrofalnih poplava, pa se planira organizovanje donatorske konferencije nakon što eksperti iz EU, Svjetske banke i UNDP do sredine juna sačine procjenu pričinjene štete.

Ocijenjeno je da Crna Gora može pomoći lobiranjem da druge države i međunarodne institucije uzmu aktivno učešće, kako u radu konferencije, tako i u pružanju donatorske pomoći za poplavljena područja u BiH.

Sagovornici su istakli potrebu da BiH i Crna Gora ubrzaju pripremu zajedničkih projekata kako bi što bolje iskoristili spremnost Evropske komisije da u narednih pet godina za regionalne projekte izdvoji milijardu evra samostalno, te još 10 milijardi evra putem finansijskih institucija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevanda dočekao je danas u Sarajevu, uz najviše državne počasti, predsjednika Vlade Crne Gore Milu Đukanovića, koji je doputovao u zvaničnu posjetu BiH.

Predsjednik Vlade Crne Gore danas će se sastati i sa članovima Predsjedništva i kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Đukanović je u posjetu BiH doputovao na Bevandin poziv.

I PAHOR U SARAJEVU

U poslijepodnevnim časovima u dvodnevnu posjetu BiH stigao je i slovenački predsjednik Borut Pahor. Nakon ceremonije svečanog dočeka, Pahor je održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Na sastanku je konstatovano da će Slovenija pomoći poplavljenim područjima u BiH tako što će obezbijediti sadni materijal, poljoprivredne mašine i druga potrebna sredstva, kako ova godina u oblasti poljoprivrede ne bi u potpunosti bila izgubljena.



Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Pahorom i delegacija BiH i Slovenije, rekao da je u BiH stigao i slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan koji će sa entitetskim resornim ministrima i ministrom civilnih poslova BiH posjetiti poplavama pogođena područja i utvrditi kakvu će Slovenija pomoć uputiti BiH.

Pahor je istakao da će slovenački ministar poljoprivrede moći lično da se uvjeri u potrebe ljudi i da slovenačkim vlastima predloži kako da im pomognu.

"On je bio ministar poljoprivrede prije nekoliko godina kada su Sloveniju pogodile poplave i zaslužan je za sanaciju štete nanesene poljoprivredi", podsjetio je Pahor.

Pahor smatra da su odnosi između Sarajeva i Ljubljane dobri, ali ne i na visokom nivou, odnosno da bi mogli da budu otvoreniji.

"Slovenija je bitna za razvoj ekonomije BiH. Zadnjih godina je ekonomska kriza smanjila obim robne razmjene između dvije zemlje, ali možemo očekivati bolju ekonomsku saradnju u budućnosti", poručio je Pahor.

Izetbegović je zahvalio Sloveniji za brzo reagovanje u pružanju pomoći u vrijeme poplava u BiH, jer je to učinila, ne prvih dana, već prvih sati.

On je ponovio da Slovenija daje snažnu podršku i pomoć BiH na njenom putu ka EU, te dodao da je od Pahora zatraženo da Slovenija podrži BiH da joj budu otvorena evropska vrata i da započne pregovarački proces.

Izetbegović i Pahor su najavili da će 3. sesija lidera regiona biti održana u Dubrovniku.

Za sutra je planiran i sastanak sa članovima kolegijuma oba vijeća Parlamentarne skupštine i sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE