• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Savjet ministara BiH usvojio je danas u Sarajevu Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Ukupno ostvareni prihodi, primanja i finansiranja za institucije BiH iznose 996.382.089 KM i za pet odsto su veći u odnosu na 950 miliona iskazanih budžetom, dok su rashodi institucija BiH u 2013. godini iznosili 904.694.399 KM, navodi se u Izvještaju o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH kojeg je danas usvojio Savjet ministara BiH.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH navodi se da će usvojeni Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Smanjenje rashoda, između ostalog, rezultat je jačanja budžetske discipline koja se ogleda u smanjenju materijalnih troškova, a nije realizovan ni dio planiranih kapitalnih ulaganja.

I prošle godine ostvarene su uštede u platama, naknadama troškova, zapošljavanju, čime je Savjet ministara BiH ispunio obaveze proistekle iz Pisma namjere za realizaciju stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine BiH je po osnovu servisa spoljnog duga isplatila 684.845.561,68 KM, dok je obezbijeđeno 741,86 miliona KM.

Preostalih 57,02 miliona KM planirano je za plaćanje dospjelih ino-obaveza početkom januara 2014. godine.

Savjet ministara BiH je danas na sjednici u Sarajevu usvojio Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca 2014. godine.

Ukupno ostvareni prihodi, finansiranje i primanja iz kojih se finansiraju institucije BiH u periodu januar - mart ove godine iznosili su 219.593.778 KM, a rashodi 204.516.973 KM.

U ovom periodu nije bilo evidentirano kreditno zaduženje institucija na nivou BiH. U prvom kvartalu 2014. godine redovno su izmirivane sve obaveze po osnovu ranijeg spoljnog duga u iznosu od 202.308.260,01 KM.

Grant za stambeno zbrinjavanje

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o grantu vrijednom 2,045 miliona evra između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja sa osnovama za njegovo zaključivanje.

U saopštenju Savjeta ministara BiH se navodi da će sredstva ovog granta biti utrošena za stambeno zbrinjavanje 120 izbjegličkih porodica.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je resorni ministar Nikola Špirić.

Savjet ministara BiH danas je na sjednici u Sarajevu donio Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da, posredstvom Ministarstva finansija i trezora, zatraži od Saudijskog fonda za razvoj da izmijeni Kreditni sporazum - Projekat obnove stambenih jedinica za izbjegla lica u BiH u iznosu od 15 miliona dolara.

Na ovaj način bi sredstva za obnovu oko 1.000 stambenih objekata za izbjegla i raseljena lica bila preusmjerena za iste namjene, ali za lica na područjima ugroženim poplavama u BiH u omjeru koji utvrdi Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Savjet ministara prihvatio je zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u "Erasmus plus" programu Unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport i ovlastio ambasadora u Misiji BiH pri EU u Briselu Igora Davidovića da potpiše ovaj sporazum.

Ovaj sporazum proističe iz Okvirnog sporazuma između Evropske zajednice i BiH o opštim načelima učešća BiH u programu Zajednice.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, u budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH planira sredstva za plaćanje ulazne karte u program "Erasmus plus" u periodu od 2014. do 2020. godine.

Ministarstvo civilnih poslova informisaće Predsjedništvo BiH o zaključivanju Sporazuma o učešću BiH u "Erasmus plus" programu, te će obezbijediti ljudske i druge resurse za njegovo provođenje u skladu s dinamikom pristupanja i provođenja aktivnosti.

Na ime ulazne karte za članstvo u ovom programu Zajednice u 2014. godini, BiH će obezbijediti 115.000 evra, s tim da će u ovoj godini 90 odsto sredstava biti obezbijeđeno iz Instrumenata pretpristupne pomoći, a deset odsto iz budžeta institucija BiH.

"Erasmus plus" je novi program za obrazovanje, obuku, mlade i sport sa sedmogodišnjim budžetom od 14,7 milijardi evra.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju i projektu između NJemačke razvojne banke, BiH, Federacije BiH te opština Tuzla i Zenica vrijednog 9.490.000 evra i 1.500.000 evra, popratne mjere, za Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u BiH dva.

Riječ je o grantu ukupne vrijednosti oko 11 miliona evra koji je namijenjen opštinama Tuzla i Zenica radi unapređenja sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, a time i poboljšanja uslova života stanovništva u ovim opštinama.

Savjet ministara BiH utvrdio je pojedinačne prijedloge sporazuma o zajmu između BiH i Fonda Opeka za međunarodni razvoj za projekat autoputa na koridoru "Pet ce", poddionica Klopče-Donja Gračanica dugu 6,32 kilometra.

Vrijednost zajma za realizaciju komponenti A i B je oko 60 miliona evra, od čega za komponentu A oko 37 miliona evra, a za komponentu B 23 miliona evra, s periodom otplate od 15 godina za A komponentu i 14 godina za B komponentu te grejs periodom od pet, odnosno četiri godine.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara BiH je danas donio Odluku o zabrani uvoza i transporta određenih pošiljki u BiH radi sprečavanja unošenja influence ptica iz 23 zemlje, među kojima su Kina, Rusija, Egipat, Indija, Iran, Izrael, Meksiko, Vijetnam, Bangladeš, Libija i Japan.

Iz ovih zemalja, ali i drugih, ukoliko se transportju kroz ove države zabranjen je uvoz žive peradi, jaja i proizvoda od mesa peradi.

Istovremeno, uvoz ovih proizvoda iz Australije i Italije dozvoljen je samo iz područja koja nisu proglašena zaraženim i ukoliko ovlašteni veterinar zemlje izvoznice to potvrdi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE