• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija poklonio Banu film o poplavama

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom kome je poklonio kratki film koji pokazuje razmjere štete nastale u posljednjim poplavama.

Lagumdžija se nalazi na skupovima i sastancima u UN posvećenim katastrofalnim poplavama u BiH, a film koji je poklonio Ban Ki Munu djelo je volontera iz BiH.

Ministar inostranih poslova BiH je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru UN za pruženu interventnu pomoć u saniranju posljedica najveće prirodne katastrofe koja je zadesila BiH u posljednjih 120 godina.

Posebno je naglasio odličnu saradnju UN tima u BiH, na čelu sa Jurijem Afanasijevim, koji je promptno reagovao i zajedno sa institucijama BiH radio i radi na saniranju posljedica poplava, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Generalni sekretar UN još jednom je izrazio saučešće porodicama nastradalih u poplavama i ocijenio dobrim reagovanje svih učesnika u urgentoj fazi spašavanja građana.

On je dodao da UN, zajedno sa EU, Svjetskom bankom i ekspertima iz BiH rade procjenu štete nastale tokom poplava i da će aktivno učestvovati u procesu obnove i rekonstrukcije.

Ban Ki-Mun je naglasio da će UN aktivno učestvovati i u donatorskoj konferenciji.

Lagumcija se u NJujorku sastao i sa predsjednikom Generalne skupštine UN DŽonom Ešom, a govorio je i na otvaranju zasjedanja na visokom nivou o temi "Doprinos ljudskih prava i vladavina prava u post-2015. razvojnom programu", koje je organizovao predsjednik Generalne skupštine UN.

On je bio i uvodničar na panelu o temi "U susret transformaciji razvojnih programa: Integracija ljudskih prava i vladavine prava u post-2015. razvojnog programa s ciljem poboljšanja rezultata razvoja".

Tokom obraćanja Lagumdžija je govorio o značaju održivog razvoja, odnosno ispunjavanju Održivih razvojnih ciljeva i tom prilikom ocijenio da oni treba da budu ispunjeni kroz izgradnju demokratskih institucija i kapaciteta, čime se stvara i okruženje za vladavinu prava, ekonomsku konkurentnost i uspješno administrativno upravljanje.

"Jasan pravni okvir i snažne institucije su potrebne BiH kako bi se privukle strane investicije, postigao dalji ekonomski razvoj, nastavio proces pomirenja i uspostavila politička stabilnost", istakao je Lagumdžija.

On je dodao da je održivi razvoj i dalje opšti cilj BiH, koja se još suočava sa posljedicama rata, a sada i sa posljedicama poplava kakve nisu zabilježene u njenoj istoriji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE