• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzla: Šteta od poplava 519 miliona KM

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić upoznao je ambasadora Francuske u BiH Rolanda Žila da procijenjena šteta od poplava i klizišta na području ovog kantona iznosi oko 519.000.000 KM.

Umihanić je u razgovoru sa Žilom istakao privredne subjekte koji zbog nedavne prirodne nepogode, osim direktne, imaju i indirektnu štetu u vidu gubljenja tržišta na području Evropske unije, saopšteno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Umihanić je zamolio ambasadora Francuske da pomogne u olakšavanju kreditnih linija privrednicima na području kantona.

Žil je izrazio nadu da će uz pomoć Evropske unije i Francuske biti otvorena nova ekonomska perspektiva. "Ono što tek treba precizirati je kontrola i transparentnost trošenja sredstava, koja će nakon donatorske konferencije stići u BiH", rekao je Žil.

Povod posjete ambasadora Francuske je sačinjavanje izvještaja o stanju nakon poplava, jer je Francuska organizator donatorske konferencije, koja bi trebalo da bude održana u julu u Briselu.

Premijer Tuzlanskog kantona razgovarao je i sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Nerminom Nikšićem o posljedicama poplava i načinima kojima federalna Vlada može pomoći, kao i o budžetskom deficitu Tuzlanskog kantona koji iznosi oko 68 miliona KM.

Najavljeno je da će nakon procjene štete od poplava, koja bi trebalo da bude završena do 19. juna, Vlada FBiH iz svojih resursa recipročno pomoći svim ugroženim dijelovima u ovom entitetu.

Umihanić je upoznao Nikšića i o problemima nekih opština Tuzlanskog kantona sa "Elektroprivredom", te zapošljavanju novih radnika u rudnike na području ovog kantona.

Ističući da je Vlada Tuzlanskog kantona preduzela prve korake da se što prije revitalizuju firme "Dita" iz Tuzle i "Konjuh" iz Živinica, Umihanić je predložio Nikšiću da Tuzlanski kanton bude među prvima gdje će i praktično biti primjenjen Zakon o finansijskoj konsolidaciji i to u slučaju ova dva preduzeća.

Nikšić je dao podršku predloženim projektima i obećao organizovanje sastanka sa predstavnicima kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja da bi na najbolji način bio riješen problem izmirenja dugova Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE