• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revoltirane majke: Da li su djeca luksuz?

Autor mondo.ba

Pedesetak porodilja i trudnica okupilo se danas sa svojim bebama ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo jer su im porodiljske naknade smanjene za 100 KM.

Porodilje ističu da je i ovo što su do sada primali mizerno i nedovoljno, te pitaju da li su danas djeca privilegija i luksuz koji mogu priuštiti rijetki pojedinci.

"Ovom odlukom oni vjerovatno nadomještaju svoje gubitke, neka ih nadomjeste smanjenjem svojih naknada. Naknada od 460 maraka je mala, imate žena koje od firme ne dobijaju ništa, uplaćuju im samo doprinose i zahtijevaju od njih da se vrate na posao nakon šest mjeseci. Imate i onih koje ne primaju ništa. Ovo je strašno. Bila sam trudna kada su bili JMB protesti, beba je tada bila u stomaku i sada je opet na protestima", kazala je za Klix Hasena Kosarić dodavši kako okupljeni ovoj vlasti poručuju da žene trebaju rađati ili da poput nje dobiju dijete u 35. godini.

Majke su trenutno na razgovoru kod ministra Muamera Bandića. Od njega traže da se visina naknade vrati na 460 KM, da bude ista na nivou FBiH za sve, te da poslodavci moraju namiriti ostatak do visine plate. Ukoliko njihovi zahtjevi budu odbijeni, najavili su tužbu protiv Vlade i resornog ministarstva.

Revoltirane majke napravile su na "Fejsbuku" grupu protiv smanjenja naknada za porodilje u Sarajevu, koja je u vrlo kratkom roku okupila oko 1.700 članova.

"Pozivamo sve sadašnje i buduće roditelje da nam se pridruže da bismo zajedno iskazali naše nezadovoljstvo", poručili su osnivači grupe.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE