• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Na Markalama podmetnuta tijela već mrtvih

Autor SRNA

Na suđenju Ratku Mladiću u Hagu danas je iskaz dao bivši prevodilac vojnih posmatrača UN Milorad Batinić, koji je svjedočio da je oficir Vojske RS Marko Lugonja tvrdio da su muslimani podmetnuli leševe na sarajevskoj pijaci Markale.

Batinić je, u svojstvu svjedoka odbrane, naveo da je Lugonja, na osnovu televizijskog snimka s lica mjesta, dva do tri sata poslije eksplozije na pijaci 5. februara 1994. godine, rekao predstavnicima UN da je uvjeren da je riječ o "naštimanom procesu".

Lugonja je, prema Batinićevom iskazu, tvrdio da je obavještajna služba Vojske Republike Srpske utvrdila da se sedam dana uoči eksplozije iz mrtvačnice Koševo ne vrše sahrane i da se tijela zadržavaju u mrtvačnicama.

"Naša služba je uhvatila razgovor dvojice vozača ambulante na muslimanskoj strani. Jasno se čuje kad jedan drugome govore u šifri: `Donesi mi još ledenica", rekao je Lugonja, prema tvrdnji Batinića, sugerišući da su "ledenice" leševi koji su dopremljeni na Markale.

Batinić je naveo da je Lugonja predstavnicima UN ukazao da je sumnjivo i to što su na snimku dva čovjeka bježala sa Markala i što je na pijaci pronađena "neka noga plastična".

"Odakle noga, a nema tijela?", citirao je svjedok Lugonjine riječi.

Batinić je naveo da je Lugonja tada rekao da je broj žrtava i ranjenih ogroman za jednu granatu, te da je istakao da Vojska Srpske to nije mogla uraditi, jer "nam to uopšte nije u interesu". Svjedok Batinić je dodao i da su vojni posmatrači UN bili "poluslobodni" kada ih je Vojska Republike Srpske zarobila u proljeće i ljeto 1995. godine, nastojeći da tako zaustavi vazdušne napade NATO.

Batinić je naglasio da su na Grbavici mnogi civili stradali od snajperske i artiljerijske vatre sa muslimanske strane, kao i da su Srbi među kojima je bio njegov tetak, ubijani u Sarajevu.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE