• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcija Sipe: "Pali" Čaušević i Cvjetinović

Autor mondo.ba

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević, pomoćnik direktora Sektora za carine Uprave Zdravko Cvjetinović i više desetina službenika ove institucije uhapšeni su u okviru policijske akcije "Pandora".

Direktor UIO BiH Miro Džakula i predsjednik sindikata Mehmedalija Osmić potvrdili su danas da su u akciji Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu slobode lišeni bivši direktor Kemal Čaušević, pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović i više desetina službenika UIO BiH.

On je rekao da su navedene osobe uhapšene zbog sumnje da su povezana sa krivičnim djelima u vezi sa carinjenjem tekstila iz Kine i motornih vozila i poručio da će službenici, kojima bude određen pritvor, automatski biti suspendovani.

Više osoba osumnjičeno je da su od uspostavljanja UIO do danas, u saradnji sa pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima Uprave, organizovano vršili krivična djela. Tako su određenim fizičkim i pravnim licima omogućili sticanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH, čijim djelovanjem je budžet BiH oštećen u višemilionskim iznosima, prenosi agencija Srna. 



Džakula je naveo da su motorna vozila pretežno carinjena u 21 carinskoj ispostavi, ali uglavnom u Grudama, Brodu i Gradišci, dok će postupak dokazati da li je bilo zloupotreba.

"Bužet oštećen za više od dvije milijarde KM"

Kriminalnim radnjama u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do 2011. godine budžet BiH je oštećen za više od dvije milijarde KM, rekao je direktor Uprave Miro DŽakula. "Ne treba zaboraviti da se iste stvari dešavaju i sa direktnim porezima, kao i sa budžetskom potrošnjom", rekao je Džakula.

 Govoreći o carinjenju tekstila, Džakula je podsjetio da je osnovica za carinjenje tekstila naredbom iz 2011. godine podignuta na iznos od 7,4 KM po kilogramu, ali da se od dobavljača ne može dobiti izvorna faktura, zbog čega se mora pribjegavati alternativnim metodama utvrđivanja osnovice.

"Problem sa carinjenjem tekstila imaju sve okolne zemlje i u EU i UIO je napravila veliki pomak u smislu podizanja osnovice i kvaliteta carinjenja, ali to nije dovoljno i mi ćemo automatizovati procedure, te pojačati transparentnost u radu Uprave i svakog pojedinca", najavio je Džakula.

On je naveo da su aktivnosti usmjeravane iz Uprave u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem i tužiocima Olegom Čavkom i Dubravkom Čamparom koji su vodili ovu akciju.

Govoreći o vezi akcije "Pandora" sa slučajem "Kekerović", Džakula je naveo da je to najveći slučaj prevare u BiH u kojem je sa jedinstvenog računa vraćeno više od 9,5 miliona KM već naplaćenih sredstava i da je tu zatajio ljudski faktor u Upravi.

Predsjednik Sindikata UIO Mehmedalija Osmić rekao je da se sa privedenim licima trenutno obavljaju razgovori u Tužilaštvu.

On je dodao da su u kriminalne radnje u UIO umiješane vladajuće strukture u BiH iz svih stranaka i da su svi koristili usluge bivšeg direktora Kemala Čauševića, koji je organizator svega, jer su nakon njegovog odlaska u Upravi ostali njegovi ljudi.

"Čaušević je lišen slobode i sada će biti zanimljivo šta će njegovi ljudi govoriti, pošto su znali šta ih čeka", rekao je Osmić.

On je naveo da se danas na radnom mjestu nisu pojavili službenici Uprave Hajrudin Lagumdžija i Savudin Terzić, koji su "na funkcije došli po stranačkoj liniji SDA i bili su Čauševićevi ljudi".

Osmić je precizirao da su izvršioci dio novca od utaje odvajali za sebe, dio svojim mentorima u Upravi, dok je dio odlazio izvan ove institucije, te dodao da je UIO znala za kriminalne aktivnosti, sama ih dokazala i izborila se sa pritiscima, te aktivno sarađivala sa Tužilaštvom BiH.

"Ovo je najopsežnija akcija, koja predstavlja tek početak. Nije tačno da tužilaštvo ne radi svoj posao", rekao je Osmić, navodeći da se na akciju Tužilaštva BiH čekalo nekoliko godina, ali da se sve okrenulo dolaskom Gorana Salihovića na čelo ove institucije.

On je istakao da je u ovom slučaju pobijedila država i Uprava iako su imali brojne kočnice, jer su predmeti u ovom slučaju, kako je rekao, stavljani u ladice na svim institucionalnim nivoima, uključujući i Tužilaštvo BiH do dolaska Gorana Salihovića.

U više gradova u BiH u toku je do sada najveća policijska akcija zbog krivičnih djela korupcije u kojoj je privedeno 40 zvaničnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), među kojima i bivši direktor ove institucije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U toku su pretresi na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banjaluke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika, a obuhvaćene su i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Mediji u BiH navode da su u današnjoj akciji uhapšeni i Nedeljko Milovanović, bivši šef Carinske ispostave Gradiška, Milenko Nikić bivši šef Carinske ispostave Bosanski Brod, te jedan od aktulelnih čelnika Carine Bosanski Brod Avdija Škahić. Kako saznaje sarajevski list uhapšen je i Alija Mašić, bivši šef Carinske ispostave Halilovići - Sarajevo.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciju su uključeni sveukupni kapaciteti Sipe.

Akcija se realizuje u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Granične policije BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

Glavnim operativnim štabom akcije u sjedištu Sipe rukovodi direktor Agencije Goran Zubac sa najbližim saradnicima, a formirani su i podštabovi u regionalnim uredima Sipe u Tuzli i Banjaluci.

Snimak privođenja uhapšenih u akciji "Pandora"
Izvor: YouTube


Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Sipe u Istočnom Sarajevu, Tuzli i Banjaluci gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, shodno uputstvima nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, biti odlučeno o njihovom daljem statusu.

U pretresima je za sada pronađena i privremeno izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 evra za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

Nakon ranijih akcija Sipe "Bos“, "Elipsa" i "Master", akcija "Pandora" najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE