• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno opredjeljenje za prudski proces

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa Inckom i Čovićem potvrđeno opredjeljenje za "prudski proces".

 Potvrđeno opredjeljenje za prudski proces Izvor: MONDO

"Na sastanaku sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem ništa nije rađeno na uštrb bilo koga, niti je postignut bilo kakav dogovor koji bi nekoga trebalo da dovede u neku lošu poziciju. Potvrdili smo i potvrđujemo opredjeljenje iz `prudskog sporazuma`, koji govori o imovini i o tome kako da 69 lokacija, koje su proglašene perspektivnim za Ministarstvo odbrane BiH, bude uknjiženo", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je dodao da se te lokacije nalaze na cijelom prostoru BiH, odnosno da je dio i u Republici Srpskoj (RS).

Dodik je naglasio da su u nedjelju o imovini razgovarali i eksperti iz OHR-a i sa, kako je rekao, drugih strana.

"Mislim da smo napravili određeni napredak, ali i da je veoma važno uključiti i ostale u ovu vrstu razgovora. Vjerujem u razgovore u BiH i oni su neophodni", poručio je Dodik.

On je izrazio žaljenje što sastanku, koje je ranije zakazan kao sastanka "prudske trojke", nije prisustvovao i lider SDA Sulejman Tihić i dodao da on lično nema nesporazuma sa njim.

"Radili smo u jednoj dobroj atmosferi, a promovisali smo uspjehe na pitanjima u vezi sa liberalizacijom viznog režima. Spreman sam da nastavim ove razgovore i žao mi je što Tihić nije tu. Ne želim da komentarišem niti ulazim u odluku koju je donio i očekujem da će narednih dana biti stvoreni uslovi za održavanje sastanka i razgovare o ovim temama", naglasio je Dodik.

Sastanku, čiji je domaćin Dodik, lider SDA Sulejman Tihić je odbio da učestvuje u znak protesta zbog izjava Dodika i zato što Narodna skupština RS nije poništila zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH, a, kako je naveo, OHR ih nije zaustavio.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da "prudski proces" ima snažnu podršku EU i međunarodne zajednice, jer je on, kako je naveo, dragocjen i predstavlja proizvod domaćih političara.

"Imam snažne instrukcije iz Brisela da podržavam prudski proces, koji ima najjaču podršku potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane",rekao je Incko novinarima nakon sastanka sa Dodikom i Čovićem.

Incko je naglasio da je prudski proces počeo vlastitim snagama domaćih politačara i dodao da je budućnost BiH da vlastitim snagama rješava probleme.

Visoki predstavnik u BiH je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je razgovarano o državnoj imovini i principima kako da se ona podijeli, radnoj grupi za podjelu imovine, vojnoj imovini koja je, kako je ocijenio, lakši problem za rješavanje, kao i o liberalizaciji viza.

"Liberalizacija viza je najvažnije pitanje za građane BiH"
, naglasio je Incko.

On je dodao da vrlo rado prihvata sugestije Čovića i Dodika da bude domaćin narednog sastanka prudske trojke, koji bi trebalo da bude održan prije sjednice Savjeta za implementaciju mira kako bi se došlo do valjanih rješenja.

"Saglasni smo da ‘prudska trojka’ treba da se proširi, da dobije širu bazu i da više partija sarađuje, jer i u slučaju promjena Ustava treba dvotrećinska većina", naglasio je Incko.

Incko je izrazio žaljenje zbog nedolaska lidera SDA Sulejmana Tihića na i sastanak u Banjaluku i dodao da razgovor nema alternativu.

I lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da razgovor nema alternativu, te da sa mnogo ljudi ne bi razgovarao kada bi se naljutio na svakog onoga ko je nešto rekao protiv njega u proteklih deset godina.

"Nemamo pravo na takav luksuz. Odgovornost prema gađanima nas tjera da zajedno sjedimo za stolom i tražimo rješenja“, istakao je Čović i da se iz BiH mora poslati pozitivna i afirmativna poruka Savjetu za implementaciju mira, jer je to obaveza koju je "prudska trojka" preuzela pred visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom.

"Plan je bio da riješimo sve naše probleme u vezi sa ’pet plus dva’ ciljeva i uslova, a da u julu otvorimo razgovore o drugim temama koje nas opterećuju", rekao je Čović novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa liderom Dodikom i Inckom.

On je naveo da bi bilo neodgovorno propustiti razgovore o svim temama, jer to od političkih lidera zahtijevaju i građani BiH.

"Ako nema razgovora, bojim se da bismo imali jednu političku anarhiju i to nas tjera na odgovornost da sjedimo zajedno za stolom i razgovaramo o svim pitanjima", naglasio je Čović.

On je dodao da je uvijek spreman na razgovore i da će se odazvati pozivu na sastanak koji je zakazao visoki predstavnik u BiH.

"BiH doživljavam kao svoju državu, bez obzira kako o njoj drugi razmišljaju, ali državu koju istina treba preurediti da ima svoj evropski put i da joj omogućimo integracije, što znači da je organizujemo da bude racionalna i da ponudi ustavnu jedanakost za sva tri konstitutivna naroda", istakao je Čović.

Čović je izrazio žaljenje što lider SDA Sulejman Tihić nije prusustvovao sastanku, međutim Tihić je izjavio da za sada neće učestvovati na sastancima prudske trojke i da sastanak u Banjaluci ne obavezuje SDA, već samo njegove učesnike i dodao.

Na pitanje zašto je sada prekinuo dijalog, kada prudski proces ima podršku OHR i međunarodne zajednice, Tihić je rekao da prudski proces ima podršku, ali da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mora da zaustavi, kako je naveo, antidejtonsko djelovanje i ponašanje RS i premijera Srpske Milorada Dodika.

Upitan koje je to antidejtonsko djelovanje premijera RS, Tihić je rekao da to nije on nazvao antidejtonskim djelovanjem, već Incko u svom posljednjem aktu u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS.

"Ne mogu ja reći šta je antidejtonsko djelovanje, već visoki predstavnik", tvrdi Tihić, koji je u subotu izjavio da neće prisustvovati sastanku prudske trojke u Banjaluci zbog, kako je rekao, antidejtonskih izjava premijera RS u emisiji RTRS.

Tihić smatra neutemeljenim komentare da je nakon ponovnog imenovanja na mjesto lidera SDA promijenio stavove u vezi sa prudskim procesom, dodajući se on uvijek zalaže za dogovore i kompromise.

Na pitanje zašto mu je problem zatvaranje OHR i da li bi bilo efikasnije da domaći političari donose odluke, Tihić je rekao da jeste bolje i da se on zalaže za zatvaranje OHR, ali da OHR institucija i dio Dejtonskog sporazuma.

"Ako se neko zalaže za njegovo ukidanje, onda mora da kaže i ko će raditi posao koje je do sada radio OHR, ko će biti tumač Dejtona, ko će sutra reći šta je po Dejtonu da li ono što kaže Tihić ili Dodik, ko je upravu, a ko ne", objašnjava Tihić.

On tvrdi da to ne može raditi kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, jer se, prema njegovom mišljenju, tumačenje Ustava mora prenijeti instituciji ili organizaciji.

(agencije/MONDO, foto: nezavisne.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE