• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olujno nevrijeme zahvatilo BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Višećelijski oblak praćen olujnim vjetrom i jakom kišom protutnjao je u srijedu poslijepodne širom Republike Srpske. Jako nevrijeme zahvatilo je i Federaciju BiH. Vjetar nanio ogromne štete, stradali krovovi, automobili, usjevi…

Širina olujnog oblaka bila je tri kilometra i on je protutnjao dužinom od 200 kilometara, rekao je Tihomir Dejanović, službenik za odnose sa javnošću u Javnom preduzeću "Protivgradna preventiva Republike Srpske".

On je rekao da je na taj gigantski oblak ispaljeno 210 protivgradnih raketa.

"Oblak je nanosio štete. Imamo informaciju da je bilo grada. Učinili smo maksimum. Ovaj put priroda je u potpunosti pokazala svoju razornu snagu", rekao je Dejanović.

Jako nevrijeme zahvatilo je danas popodne područje Bijeljine gdje je došlo do brojnih kvarova na elektromreži i havarije na oko 15 dalekovoda, rečeno u Srni u "Elektrodistribuciji" u Bijeljini.

Vjetar je na više mjesta u gradu pokidao niskonaponsku mrežu i lomio drveće, a ekipe "Elektrodistribucije" se nalaze na terenu i počinju sanirati štetu.

"Evidencija kvarova je toku. Radnici za vanredno otklanjanje kvarova su pozvani i krećemo u poravku", rekao je dežurni radnik u "Elektrodistribuciji".

Iz Vatrogasne jedinice je rečeno da je na krovu jedne kuće u Bijeljini usljed nevremena došlo do požara koji je saniran oko 18.00 časova.

Požar se dogodio 17.20 u Ulici Kulina bana, a vatrogasci pretpostavljaju da su elektro-instalacije uzrok.

Dežurni radnik u Protivgradnoj zaštiti rekao je da je Bijeljina, za razliku od zapadnih krajeva Srpske, u olujnom nevremenu prošla dobro, pošto je oblak putanje duge 200 kilometara, a trase oko tri kilometra, umanjen na polovini terena.

"Oblak je negdje oko Dervente umanjen, te je Bijeljina dosta dobro prošla u odnosu na zapadni dio Srpske", rekao je on.

Strijelci Protivgradne zaštite Srpske ispalili su 210 raketa na području Republike, koje je zahvaćeno nevremenom.

U posljednja tri sata strijelci su neprekidno ispaljivali rakete, a cijeli dan su dejstvovali po potrebi.

Trenutno je istovaren novi kontingent od 500 raketa i, kažu u Protivgradnoj zaštiti, strijelci su spremni da ako bude bilo neophodno reaguju pravovremeno.

Područje Banjaluke zahvatilo je u poslijepodnevnim časovima jači pljusak, a do kraja dana očekuju se jači grmljavinski procesi uz moguće lokalne nepogode, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Grad veličine teniske loptice pogodio je danas oko 17.00 časova Blaževac, Četnicu i Porebrice u opštini Pelagićevo, javio je dopisnik Srne.

Privrednik iz Blaževca Mićo Nikić rekao je da je led razbijao crijepove i prozore na kućama, mnogo automobila je oštećeno, ali da su najgore prošle poljoprivredne kulture.

"Još je rano govoriti o obimu štete, ali svi su izgledi da su usjevi i povrće stradali u potpunosti, mada nisu mnogo bolje prošli ni voćnjaci", rekao je Nikić.

Prema njegovim riječima, nevrijeme praćeno kišom i gradom trajalo je oko 15 minuta.

Nevrijeme koje je pogodilo sjeverno i sjevernoistočno područje BiH polako prolazi i očekuje se da će biti okončano do ponoći, rekao je dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Ibrahim Hadžismailović.

"Očekuju se lokalno obilne padavine i u tim područjima može biti i većeg grada. Lokalnog nevremena u večernjim časovima može biti i u ostatku BiH, ali manjeg inteziteta", rekao je on.

Prema njegovim riječima, sutra poslijepodne nešto lokalne nestabilnosti može biti u istočnim krajevima, na jugu i na jugozapadnim dijelovima BiH, ali mnogo manje nego danas.

"Narednih dana biće sunčano, a za vikend sunčano i vruće", naveo je Hadžismailović.

Federalni hidrometeorološki zavod zajedno sa Hidrometeorološkom zavodom Republike Srpske iz Banjaluke jutros je izdao "narandžasti meteoalarm" za područje Banjaluke, Prijedora i Tuzle, koji se odnosi na izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE