• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedeset osoba prijetnja BiH

Služba za poslove sa strancima raspolaže podacima da u BiH boravi oko 50 osoba koje su prijetnja za nacionalnu bezbjednost BiH

 Pedeset osoba prijetnja BiH Izvor: MONDO

Prema riječima Dragana Mektića, direktora Službe za strance BiH, ovakve osobe teško je istjerati iz BiH zbog sporih sudskih odluka zbog čega ne može početi procedura njihovog protjerivanja, podsjetivši da je Komisija za reviziju državljanstava oduzela više od 650 nezakonito dodijeljenih državljanstava i to prvenstveno licima afroazijskog porijekla.

Mektić je naveo primjer Ajman Avada koji je 2007. godine pokrenuo spor pred Sudom BiH zbog oduzimanja državljanstva, a ovaj sud tek je nedavno riješio njegov predmet.

"Sada, kad smo preduzeli određene radnje prema tom licu, onda se njemu poništava rješenje i vraća status državljanina BiH. Ja ne ulazim u sudsku odluku, ali se pitam zašto baš sada. U momentu kada smo ga uhapsili bio je stranac. Mi smo sada obavezni da ga pustimo i čekamo šta će biti u ponovnom postupku", rekao je Mektić u intervjuu za "Nezavisne novine".

Mektić smatra da nije u redu da Avadu sada, kada je uhapšen, bude vraćen status državljanina BiH, te napominje da u Imigracionom centru u Lukavici imaju još dvije takve osobe i da se sada samo čeka hoće li neko opet poništiti rješenje o oduzimanju državljanstva i kad će biti pušteni.

"Ako je neko prijetnja bezbjednosti, što su agencije utvrdile, onda bi takvi predmeti trebalo da budu rješavani hitno, a ne da se godinama vuku po sudovima", ocijenio je Mektić.

Odgovarajući zbog čega to nije tako, on je naveo da mu nije poznato i da je "urgirao da ti predmeti budu tretirani kao hitni slučajevi".

"Ti ljudi su prijetnja za nacionalnu bezbjednost, imaju određene veze sa terorističkim aktivnostima. To su utvrdile bezbjednosne agencije", naglasio je Mektić.

Služba za strance BiH, dodaje on, raspolaže informacijama koliko u BiH boravi stranaca, zbog čega su došli i koliko će ostati i ističe da se godišnje za više od 1 000 stranaca otkaže boravak i naloži da napuste BiH.

Odgovarajući na pitanje ima li podršku za rad u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Mektić je rekao da je samostalan i da se u svim slučajevima drži zakona, te da svaku njegovu odluku preispituje i Sud BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE