• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U radikalnom Al Furkanu i mladići iz BiH

Autor mondo.ba

Islamistički radikalni pokret Al Furkan posljednjih godinu dana je aktivan u Švajcarskoj, a među najaktivnijim članovima pokreta su mladići iz BiH, Kosova i Albanije.

Riječ je o pokretu čiji članovi propagiraju sveti rat ili džihad, a na Facebook stranici grupe nalazi se i mladić porijeklom iz BiH, koji je otišao na sirijsko ratište, a koji je živio u Švajcarskoj, pišu "Nezavisne novine".

Prema pisanju švajcarskih medija, Al Furkan je veoma opasan pokret kojeg, primjera radi, u Njemačkoj nadzire obavještajna služba. U Švajcarskoj se pojavio relativno skoro i njihovo sjedište je u Embrahu, gdje se u sklopu industrijske zone nalazi i njihova džamija. Okupljanja su uglavnom petkom, a najviše je mladića s područja Balkana, tj. BiH, Kosova i Albanije. Zapravo, Embrah je centar selefijske zajednice u Švajcarskoj.

"Al Furkan želi da se, preko Embraha, uspostavi u cijeloj Švajcarskoj", kaže Saida Keler-Mesahli, iz Foruma za progresivni islam.

Njena organizacija uglavnom nastoji da mlade Albance izvede "na pravi put", ali pomaže i drugim grupama. Međutim, prema njenim riječima, trenutni ratovi koji se vode utiču na popularizaciju pokreta kao što je Al Furkan.

"Ratovi u Siriji i sada u Iraku čine da mladi ekstremisti bivaju sve agresivniji", kaže ona.
Nije tajna da pripadnici švajcarskog ogranka Al Furkana često veličaju ratnike ISIS-a (Islamska Država Iraka i Šama), pa se tako na njihovim profilima veoma često mogu pronaći video-klipovi u kojima se prikazuje kako "ISIS napreduje u Iraku". Ovo predstavlja veliki problem za stanovnike Embraha, koji su svjesni šta su selefije, te nisu srećni što su upravo njihovu opštinu izabrali za svoje mjesto okupljanja.

"Mislim da neko treba da im zabrani da ovdje održavaju svoje sastanke", kaže Erhard Buhi, načelnik Embraha.

Al Furkan je bio aktivan i u BiH, predstavljajući se kao humanitarna organizacija. Međutim, američke vlasti su ga stavile na crnu listu, zamzrnuvši svu imovinu ove organizacije.

Iako je službeno objavljeno da je Al Furkan prekinuo aktivnosti u BiH 2002. godine, njihovo djelovanje je nastavljeno u saradnji s "Global Relief Foundation", organizacijom koja je u BiH usmjeravala sredstva za aktivnosti regrutovanja i obučavanju budućih terorista.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE