• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka Vlade RS o prebivalištu neustavna

Autor SRNA

Ustavni sud BiH ukinuo je u cijelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva Željka Komšića i ukinuo u cijelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Izetbegović i Komšić tražili su da ovaj sud utvrdi da je Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske suprotna odredbama Ustava BiH.

"Ustavni sud je utvrdio da je ova odluka u suprotnosti sa odredbama Ustava BiH, budući da je pitanje prebivališta regulisano zakonom na nivou BiH. Slijedi da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija BiH, a ne bilo kog organa Republike Srpske", saopšteno je iz ovog suda.

Ukinuta odluka prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu BiH".

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Ustavni sud BiH usvojio je na današnjoj sjednici i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, koji su podnijela 34 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustavni sud utvrdio je da taj zakon, koji je usvojio federalni Parlament, nije u skladu sa odredbama Ustava BiH.

Prema tome, Ustavni sud BiH je, u skladu sa Pravilom Ustavnog suda ukinuo u cijelosti Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Ukinuti Zakon prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu BiH".

Parlament Federacije BiH usvojio je Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republiku Srpsku, kojim se omogućava svima koji to žele da se mogu prijaviti i glasati u Republiku Srpsku, a sva prava zadržati u FBiH.

Odluke Ustavnog suda BiH među prvima je prokomentarisao predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

"Ustavni sud BIH saopstio da je istovremeno ukinuo Federalni zakon o povratnicima i RS odluku o prebivalistu. Pokusaj vrlo cudnog balansa", napisao je Radojičić na svom tviter profilu.


Na pitanje da li ukidanje federalnog zakona znači da više neće biti moguće prijavljivanje građana iz FBiH da glasaju u RS Radojičić nije mogao da da konkretan odgovor.

"Nemamo tekst odluka da vidimo sadrzinu i osnov. Trebalo bi znaciti da smo vraceni na staro stanje tj. propise do maja 2014", napisao je Radojičić.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE