• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska će donijeti novu uredbu!

Autori mondo.ba Autori SRNA

Prije nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Odluke o vršenju provjere tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS, Vlada Srpske će donijeti novi propis istog sadržaja, izjavio Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Vlada Srpske, prije nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Odluke o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike, donijeti novi propis istog sadržaja koji će se zvati uredba i da je u tome niko neće zaustaviti.

"Ono što su naumili, neće ostvariti. Ovdje (u Republici Srpskoj) niko se neće prijavljivati bez jasnih podataka ko je, šta je i odakle je", rekao je Dodik novinarima u Gacku, komentarišući današnju odluku Ustavnog suda BiH da usvoji zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva Željka Komšića i ukine u cijelosti ovu odluku.

Predsjednik Srpske napomenuo da su u Ustavnom sudu BiH za ukidanje ove odluke glasala dva muslimana i tri stranca i da su preglasali (ostale sudije), dodajući da je to BiH koja pokazuje svoje nesposobnosti na tom predmetu.

Dodik je istakao da bez obzira na to koliko puta se Komšić i Izetbegović budu žalili i Ustavni sud BiH bude ukidao ovu odluku, Vlada Srpske će donositi novu.

Izetbegović i Komšić tražili su da Ustavni sud BiH utvrdi da li je Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske suprotna odredbama Ustava BiH.

Ustavni sud je utvrdio da je ova odluka u suprotnosti sa odredbama Ustava BiH, budući da je pitanje prebivališta regulisano zakonom na nivou BiH, te da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija BiH, a ne bilo kog organa Republike Srpske, saopšteno je iz ovog suda.

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

CVIJANOVIĆ: NE SLAŽEM SE SA ODLUKOM USTAVNOG SUDA

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se ne slaže sa odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je u cijelosti ukinuta Odluka Vlade Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

"Apsolutno se ne slažem sa takvom odlukom. Sud BiH vjerovatno ima svoje elemente na osnovu čega to procjenjuje. Ne slažem se zbog toga što sam naziv Odluke Vlade Srpske govori da treba utvrditi tačnost podataka", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da ne razumije bilo koju instituciju koja bi favorizovala nešto drugo, a ne da se utvrdi tačnost podataka.

"To je bila namjera odluke Vlade Republike Srpske – da ojačamo sve elemente koji doprinose tačnosti podataka na osnovu kojih će se utvrditi nečije prebivalište", zaključila je premijer Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE