• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta donosi Zakon o prekršajima?

Autor SRNA

Zakon o prekršajima Republike Srpske, jedan je od najvažnijih i najsavremenijih koje je Narodna skupština Srpske usvojila u ovom mandatu, ocijenio savjetnik ministra pravde Nikola Kovčević.

On je istakao da su ovim aktom potpuno izmijenjene odredbe koje regulišu prekršajni postupak prema maloljetnicima.

Kovačević je napominje da su Zakonom o prekršajima potpuno izmijenjene odredbe koje regulišu prekršajni postupak prema maloljetnicima.

"U tim odredbama brisan je maloljetnički zatvor, ali je uvedena jedna nova mjera - takozvani policijski nadzor", istakao je Kovačević.

On je pojasnio da to podrazumijeva da će ovlašteno službeno lice Srpske izreći maloljetniku policijski nadzor koji se nigđe ne evidentira.

"Protiv takvog maloljetnika se uopšte neće voditi prekršajni postupak, ali će mu službeno lice ukazivati na štetne posljedice, pokušati da ga prevaspita da u buduće ne čini prekršaje", naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao da je ovim zakonom predviđena kazna zatvora od 10 do 60 dana za prekršaje počinjene u javnom redu i miru, nasilju u porodici, sportskim priredbama.

On je naveo da je parlament Srpske usvojio amandman Kluba poslanika SNSD-a kojim je regulisano da, ukoliko okrivljeni protiv kojeg je izdat prekršajni nalog, prihvati odgovornost i u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati polovinu novčane kazne, bude oslobođen plaćanja druge polovine i izbrisan iz kaznene evidencije.

"Ukoliko okrivljeni kaznu plati deveti dan, tada plaća kompletan iznos kazne. Ako okrivljeni ne prihvti prekršajnu odgovornost ide na sud, pa, osim kazne, plaća i troškove postupka", pojasnio je Kovačević.

Narodna skupština Republike Srpske 2. jula usvojila je Zakon o prekršajima Republike Srpske, kojim se kao novina uvodi kazna zatvora od 10 do 60 dana za prekršaje počinjene u javnom redu i miru, nasilju u porodici, sportskim priredbama.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE