• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Preglasavanje Srba u Skupštini BiH uzrok rata"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Svjedok odbrane Nenad Kecmanović izjavio na suđenju Ratku Mladiću da je uzrok rata u BiH bilo protivustavno muslimansko-hrvatsko "preglasavanje Srba" u Skupštini BiH prilikom donošenja odluke o referendumu o nezavisnosti BiH

To je, kako je ocijenio Kecmanović, bilo "prvo direktno narušavanje nacionalne ravnopravnosti u BiH", propisane Ustavom i zakonima. Ni za tu odluku, ni za kasnije referendumsko proglašavanje suvereniteta BiH nije postojala ustavna dvotrećinska većina jer su se Srbi tome protivili, rekao je svjedok.

"Nevjerovatno je kako je preko toga prešla međunarodna zajednica”, kazao je Kecmanović, u to vrijeme sarajevski profesor.

Po Kecmanoviću, to se dogodilo u kontekstu zalaganja lidera Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića za stvaranje "islamske teokratije... od Maroka do Indonezije", koju je opisao u svojoj Islamskoj deklaraciji, a u kojoj bi "manjine imale ograničena prava".

Izetbegovićevu odgovornost za izbijanje sukoba, Kecmanović je sugerisao i podsjećajući na njegovu izjavu u parlamentu kojom je "dao prednost suverenitetu BiH čak i u slučaju da to vodi direktno u rat".

Svoje učešće u radu Predsjedništva BiH, od aprila do jula 1992, pošto su ga napustili srpskih predstavnici Biljana Plavšić i Nikola Koljević, Kecmanović je objasnio time što je, na njegov zahtijev, ponovo uveden princip konsenzusa, odnosno veta pri donošenju odluka. "U praksi, međutim, to je bilo sistematski kršeno", kazao je.

O Kutiljerovom i svim drugim mirovnim planovima, svjedok je izjavio da su predviđali podjelu BiH, i rekao da ga čudi zašto su bosanski Srbi bili stalno optuživani da je to njihov cilj.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je Kecmanovića podsjetio da je u ranijim svjedočenjima u predmetima Kvočka i Karadžić izjavio da su srpske snage počinile zločine nad Muslimanima u Prijedoru i tamošnjim logorima. Taj iskaz, svjedok je nastojao da relativizuje tvrdeći da je, u međuvremenu, dobio nove informacije da "nije baš tako bilo".

Kecmanović je, na sugestiju tužioca, potvrdio da je u Sarajevu "iskusio granatiranje" kojim je, kao i ostali građani, "bio zastrašen", i da je, kao i svi, "strahovao za život". Prihvatio je i da su granate sa srpskih položaja oko grada ranjavale i ubijale civile.

Tužilac je Kecmanovića podsjetio i na njegovu izjavu s ranijih suđenja da je "nadmoćna srpska artilljerija pustošila centralni i stari dio grada".

"Pustošila, oštećivala, razarala - suština rečenice stoji", prokometarisao je svjedok poslije kraće raspravo o ispravnosti prevoda sa engleskog.

Dodao je, međutim, da "to nisu bili projektili koji ruše zgrade", iako su "mnoge fasade bile pogođene".

Kecmanović je rekao da je mnogo teža oštećenja od granata s muslimanske teritorije kasnije video u naselju Grbavica koje je bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Kecmanović će sutra nastaviti da odgovara na pitanja tužioca.

Mladić (71), ratni komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem; za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida i za uzimanje za taoce pripadnika Unprofora.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Pa ima li iko u svijetu da nezna ko je htjeo rat. Dobio ga je i sta sad hoce

MONDO REPORTAŽE