• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Srbi vojno nadmoćni zauzeli veći deo BiH

Autor mondo.rs

Bivši član Predsjedništva BiH Nenad Kecmanović posvjedočio je danas, na haškom procesu Ratku Mladiću, da je vojska bosanskih Srba u ljeto 1992. koristila vojnu nadmoć da zauzme veći dio teritorije BiH.

"Zato je u avgustu 1992. ta vojska i kontrolisala 75 odsto teritorije BiH", rekao je svjedok odbrane Kecmanović dok su ga unakrsno ispitivali tužioci.

Dodao je, međutim, da su Srbi svoju vojnu nadmoć koristili na frontu onako kako su Muslimani i Hrvati prethodno u Skupštini BiH upotrebili svoju brojčanu premoć, preglasavajući srpske poslanike pri donošenju odluke o suverenosti BiH.

Citirajući iz zapisnika sa jedne sednice Predsjedništva BiH Kecmanovićeve riječi da su neprihvatljive "teritorijalne i etničke promjene stvorene nasiljem, ratom, genocidom", zastupnik optužbe pitao je svjedoka da li je mislio upravo na srpsko zauzimanje teritorija.

"Vjerovatno", odgovorio je Kecmanović, poslije izvesnog oklijevanja. Potvrdio je i da je, u to vrijeme, "neprihvatljivim" smatrao teritorijalne pretenzije i Srba i Hrvata.

Svjedok je rekao i da je vjerovao da je transformacija BiH bila moguća bez etničkih promjena na terenu i da je "bilo takvih ponuda, ali su bile odbijene s muslimanske strane".

Tužilaštvo je dokazivalo i da je Kecmanović u julu 1992. napustio Predsjedništvo BiH na poziv vlasti RS sa Pala, ali je on to negirao, tvrdeći da je "ušao i izašao po sopstvenoj procjeni".

Suđenje generalu Mladiću (71) biće nastavljeno u ponedjeljak. Bivši komandant Vojske RS optužen je za genocid u Srebrenici; progon muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE