• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjen broj žrtava trgovine ljudima

Autor SRNA

Savjet ministara BiH usvojio je danas, na sjednici u Sarajevu, izvještaj Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH za 2013. godinu.

 Smanjen broj žrtava trgovine ljudima Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

U izvještaju se navodi da je znatno smanjen broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima.

Prema ovom izvještaju, u 2013. godini registrovano je 16 potencijalnih žrtava trgovine ljudima koje su bile izložene seksualnom iskorišćavanju i iskorišćavanju radne snage ili prodaji radi sklapanja prisilnog braka, dok je u 2012. godini registrovano 39 potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

Zahvaljujući koordinisanom i partnerskom pristupu vladinog i nevladinog sektora, identifikovanim žrtvama trgovine ljudima u prošloj godini na raspolaganju je bio širok spektar mjera zaštite i pomoći, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ministri su na današnjoj sjednici usvojili i izvještaj Ministarstva odbrane BiH o realizaciji projekta udruživanja sredstava iz budžeta Ministarstva odbrane BiH u NATO Trast fond za Projekat zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH za period 2010-2013. godine.

Ukupan budžet Fonda u ovom periodu iznosio je oko 6,4 miliona evra i uključio je donatorske doprinose 13 zemalja NATO i Partnerstva za mir, uključujući i BiH.

Do sada je posredstvom Fonda pružena podrška za 2.634 lica, odnosno u periodu 2010-2012. godina 1.847, a u 2013. godini 787 otpuštenih lica.

Od toga su 1.693 bili projekti u oblasti poljoprivrede, 891 projekat u oblasti biznisa, devet su projekti u oblasti zapošljavanja i 41 projekat u oblasti edukacije.

Za Koridor 5C 100 miliona evra

Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke za dionicu od Počitelja do Bijače na Koridoru "pet c".

Dionica Počitelj - Bijača duga je 21,2 kilometra i povezuje BiH sa Hrvatskom na sjeveru i jugu zemlje. Ova dionica podijeljena je na tri poddionice: Kravice -Bijača, Zvirovići - Kravice i Počitelj – Zvirovići, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Evropska investiciona banka za realizaciju projekta daje kredit od 100 miliona evra sa alokacijom na Federaciju BiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda i povoljnu evrobor kamatu.

Nove tehnologije

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u oblasti telekomunikacija. Memorandumom će se unaprijediti saradnja u ovoj oblasti sa naglaskom na zakonodavni okvir za razvoj širokopojasnih mreža i tehnologije i procesa prelaska sa analogne na digitalno emitovanje zemaljskog televizijskog programa, te upravljanja radiofrekvencijskim spektrom. Istovremeno će biti intenziviran razvoj novih tehnologija u oblasti telekomunikacija, zajednička saradnja u međunarodnim organizacijama, kao i zajednički istraživački projekti, a privremeno će se primjenjivati od dana potpisivanja.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 miliona evra, od čega kredit Evropske investicione banka iznosi 100 miliona evra, a ranije zaključen kredit sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) 60 miliona evra. Iznos sredstava koji nedostaje za izgradnju i nadzor nad izgradnjom, kao i za eksproprijaciju i projektovanje biće obezbijeđen iz vlastitih sredstava.

Savjet ministara danas je utvrdio i više pojedinačih prijedloga osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma sa susjednim državama o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju.

Utvrđeni su prijedlozi osnova za zaključivanje ugovora između Savjeta ministara BiH i vlada Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Zaključivanje ovih sporazuma u skladu je sa ranije usvojenim sistemom upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH (BHATM strategija). Ovim je kreiran sistem sposoban da preuzme kontrolu vazdušnog saobraćaja nad teritorijom BiH u skladu sa Evrokontrolovim standardima, kao i primjenom funkcionalne transformacije vazudhoplovnih institucija u BiH i usklađivanja sa regulativom EK-a u pogledu razdvajanja uloga regulatora i pružaoca usluga u vazdušnom saobraćaju.

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja dostaviće pojedinačne prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Damir Hadžić.

Ministarstvo komunkacija i saobraćaja dostaviće Prijedlog memoranduma zajedno sa prihvaćenim izvještajem o aktivnostima za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Damir Hadžić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE