• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove poplave u BiH: Bujice nosile mostove

Autor mondo.ba

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom, koje je juče zahvatilo Bratunac, Maglaj, Lukavac, Doboj i Srebrenicu, potopilo je oko stotinu kuća, a vodena bujica odnijela je i desetak mostova i ušla u jedan školski objekat.

O drami koja je u utorak u popodnevnim satima zavladala u Lukavcu svjedoči i to da je jak vjetar, praćen pljuskom i ledom, polomio desetine stabala, te pokidao vodove ulične rasvjete, tako da su dijelovi grada ostali u mraku, a nastala je i šteta na više vozila, stanova i poslovnih prostora, prenose "Nezavisne novine".

Da nevolja bude veća, te lokalne zajednice nisu bile pošteđene ni tokom majskih katastrofalnih poplava, tako da je lokalno stanovništvo, taman kada se počelo oporavljati od šoka, zaprepastila nova nevolja.

U nekoliko bratunačkih sela poplavljeno je oko 100 objekata, a odneseno je pet manjih mostova, potvrdio je opštinski načelnik Nedeljko Mlađenović, koji je juče održao hitan sastanak Opštinskog štaba Civilne zaštite.


Mlađenović je precizirao da je voda ušla u 20 kuća, te 80 poslovnih i pomoćnih objekata, ali to nije konačan epilog, budući da su uništene i plantaže voća, plastenici i poljoprivredni usjevi.

Štaviše, procjenjuje se da je pričinjena približno ista šteta kao ona koju je na području bratunačkih mjesnih zajednica Kravica, Slapašnica, Glogova i Repovac izazvao potop u maju.

Ne čudi stoga podatak da je u bratunačkom Štabu Civilne zaštite donesena odluka da sva raspoloživa mehanizacija s područja ove opštine odmah bude upućena na sanaciju posljedica poplava u tim mjesnim zajednicama.

"Prvo je počeo duvati olujni vjetar, koji je lomio drveće, a zatim se sručila nezapamćeno jaka kiša. Za nekoliko minuta stvorile su se snažne bujice, koje su za više od dva metra podigle vodostaje Kravičke, Glogovske i Slapašničke rijeke. Ove padavine su brže dovele do poplave nego one u maju", ispričali su mještani bratunačkih sela.

Oni su juče sanirali posljedice - osposobljavali puteve, čistili mulj, te ispumpavali vodu iz objekata koji su ponovo poplavljeni, nakon majskih poplava, čiju štetu još nisu sanirali.

...
Izvor: YouTube


Kada je riječ o Maglaju, došlo je do izlijevanja rijeke Jablanice, koja je poplavila oko 50 domaćinstava i uništila poljoprivredna dobra, te više mostova, a oštećen je i jedan lokalni vodovod.

Najkritičnija situacija bila je u mjesnim zajednicama Bijela Ploča i Jablanica, gdje je poplavljen i objekat područne škole.


"Ovo nije prvi put da Jablanička rijeka uzrokuje poplave", rekao je Anto Maglica, pomoćnik načelnika opštine Maglaj, gdje je još na snazi stanje prirodne nesreće nakon majskih poplava.

Emina Karabegovića novinari su zatekli sa komšijom Mujom Hadžiomerovićem u Bijeloj Ploči, gdje se rijeka Jablanica ponovo prelila preko brane, kao i 14. maja.

"Kako je počela grmljavina i kiša oko 16 sati, zadugo nije stala. Brzo je bilo sve pod vodom, vidim prijatelje Husu i Saliha kako se spasavaju. U velikoj smo panici, jer smo prije nešto više od dva mjeseca bili poplavljeni", ispričao je Karabegović.

Amir Horozović, iz naselja Lipa, u mjesnoj zajednici Jablanica, kod Maglaja, ponovo je pretrpio štetu, baš kao i prije dva mjeseca.

"Kuće su nam u vodi oko pola metra. Desetine kuća je pod vodom, kao i sredinom maja", rekao je Horozović.

Na području Doboja potopljeno je oko 20 kuća, a nekoliko ih je pod vodom bilo i u Srebrenici. U svim pogođenim lokalnim zajednicama ekipe su na terenu i pomažu mještanima, a kolika je ukupna šteta, još nije poznato.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE