• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bihać, Tuzla i Zenica postaju gradovi

Autor Agencije

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas je završena u Sarajevu, na kojoj su većinom glasova po hitnom postupku usvojeni prijedlozi zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici.

S obzirom da je ove prijedloge zakona prethodno podržao Dom naroda Federalnog parlamenta, njihovim objavljivanjem u Službenim novinama, opštine Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica postaće gradovi.

Naime, ove četiri opštine u Federaciji BiH ispunile su kriterije po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne opštine i to na osnovu odluke opštinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uslova - da je opština urbana infrastrukturna cjelina povezana svakodnevnim potrebama građana i da ima najmanje 30.000 stanovnika od čega u gradskom središtu živi 10.000 stanovnika, prenosi agencija Fena.

"Prema popisu iz 1991. godine opština Bihać imala je 70.732 stanovnika, koji su živjeli na površini od 688 km2. Nakon Dejtonskog sporazuma opština je svoj teritorij uvećala za novih 212 km2, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku krajem 2005. godine na ovom području živjelo je 60.876 stanovnika, od čega više 40.000 u gradskoj jezgri", navodi se u Prijedlogu Zakona o Gradu Bihaću.

Obzirom na činjenicu da je Opština Bihać i sjedište Unskosanskog kantona koje predstavlja njegov administratvni, privredno-turistički, zdravstveni, kulturni, univezitetski i sportski centar, ispunjene su, stoji u obrazloženju, zakonske pretpostavke da se Bihać proglasi gradom donošenjem ovog zakona.

Isto tako i opštine Široki Brijeg, Tuzla i Zenica ispunjavaju kriterije predviđene zakonom.

Na vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas su takođe po hitnom postupku usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije BiH za 2014. godine, koje treba još podržati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Razlog za donošenje rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta su odobrena dodatna sredstva MMF-a sa kojim Vlada FBiH ne može raspolagati bez rebalansa.

"BiH je dobila sredstva od MMF-a, sedma i osma tranša po četvrtom stendbaj- aranžmanu, u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92,09 miliona KM", rekao je poslanicima federalni ministar finansija Ante Krajina.

Ministar je obrazložio da će se ovogodišnjim rebalansom budžeta neutralisati čitav deficit iz prošle godine, odnosno popraviti likvidnost budžeta kroz smanjenje deficita.

On je istakao da su izmjenama i dopunama budžeta izvršene izmjene na ukupnim prihodima i rashodima vezano za izvore finansiranja.

Krajina je podsjetio da su poplave uzrokovale smanjenje radnih mjesta zbog čega su izostale plate i uplate doprinosa, te da je smanjen priliv sredstava na prihodima penzijsko-invalidskog osiguranja.

On je rekao da će 25 miliona KM, koji će se ovim rebalansom prebaciti federalnom Zavodu PIO kao ubrzana otplata, omogućiti da penzije ostanu na istom nivou i da ne bi trebalo biti problema oko isplate do kraja godine.

Kao posljedica elementarnih nepogoda naglasio je da su urađene revidirane projekcije prihoda, koje će se kretati do kraja godine i po kojima će biti "umanjenje prihoda od indirektnih poreza za federalni budžet na nivou 27, 2 miliona KM".

"Na osnovu reprograma, koji je Vlada FBiH odobrila svim kantonima, gradovima i opštinama na područjima, koje su zahvatile poplave i klizišta imaćemo manjak u ovoj godini za 13 miliona KM", rekao je Krajina.

On je naveo da će imati na prihodovnoj strani smanjenje u iznosu od 40 miliona KM, a na rashodovnoj strani pomenuto povećanje od 25 miliona KM kroz izdatke, navodeći da to nisu nove obaveze, nego ubrzanije otplate obaveza prema PIO.

"To zajedno daje 65 miliona KM i na taj način rashodi, osim za PIO, nisu mijenjani", istakao je ministar Krajina.

Krajina je naveo da će više od 40 miliona KM biti upotrebljeno za pokriće deficita ostvarenog u ranijim godinama, te da je ovim rebalansom predviđeno i smanjenje vrijednosnih dužničkih papira u ukupnom iznosu od 70 miliona KM.

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. godinu treba još podržati i Dom naroda federalnog Parlamenta.

Uz rebalans budžeta FBiH za 2014. godinu danas su poslanici usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2014. godinu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE