• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće nove poplave, potreban oprez

Autori mondo.ba Autori Agencije

Zbog potencijalno opasnog vremena koje je najavljeno u poslijepodnevnim časovima i tokom sutrašnjeg dana u gotovo svim oblastima BiH aktiviran je žuti meteo alarm. Prema prognozama, obilna kiša, ponegdje praćena gradom, padaće i noćas.

 Moguće nove poplave, potreban oprez Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluka zaključio je danas na sjednici da sve nadležne gradske komunalne službe i dio jedinica civilne zaštite budu u pripravnosti, zbog upozorenja da bi u Banjaluci moglo biti obilnijih padavina tokom dana.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović potvrdio je Srni da je po dobijenoj informaciji iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda naredio da vatrogasna brigada bude u pripravnosti, jer je stiglo upozorenje da bi u Banjaluci moglo biti obilnijih padavina tokom dana.

...
Izvor: YouTube

Direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović rekla je da je jedna trafostanica, koja je bila izbačena iz rada, veoma brzo vraćena u pogon, ali da je na dvije i dalje isključena struja jer je u njih ušla voda.

U popodnevnim časovima Banjaluku je zahvatilo veliko nevrijeme sa obilnom kišom, koja je prouzrokovala izlijevanje vode na saobraćajnice i u stambene objekte.

Potop u Mostaru

Mostar je poslije podne zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom, gradom i grmljavinom zbog čega su se gradske ulice za manje od pola sata "pretvorile" u rijeke. Nevrijeme je Mostar zahvatilo nešto poslije 14.00 časova, a sat vremena kasnije u cijelom gradu, na području dvije elektrodistributivne mreže "Elektroprivrede BiH" i "Elektroprivrede HZ HB", nestalo je struje.


Štab za vanredne situacije grada Bijeljina upozorio je stanovništvo na mogućnost novog plavljenja, jer se na području Semberije očekuju obilne padavine.

"Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, od popodneva i sutra ujutro na našem području i okruženju očekuju se obilne padavine od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, a tokom sutrašnjeg dana oko 20 litara po metru kvadratnom", navodi se u upozorenju.

Stanovnicima na području grada Bijeljina, a posebno u naseljima pored riječnih i bujičnih vodotokova savjetovano je da budu maksimalno oprezni i sugerisano im je da preventivno sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Svim nadležnim gradskim službama naređena je maksimalna pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe.

Centar za obavještavanje u Mrkonjić Gradu upozorio je stanovništvo da se tokom noći i sutra ujutro očekuju obilnije padavine, zbog čega je neophodno preduzeti preventivne mjere da bi se izbjegla plavljenja.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite Centru je stiglo upozorenje o mogućim obilnim padavinama tokom noći na području kojem pripada i opština Novi Grad, od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, navodi se u saopštenju.

I načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić danas je apelovala da stanovništvo preduzme preventivne mjere, da bi se spriječila dodatna šteta.

"To se posebno odnosi na vlasnike privatnih radnji i prizemnih kuća koji bi u narednim časovima trebali da zaštite imovinu. Moguće je da nas ovo nevrijeme zaobiđe, ali svakako apelujem da se uradi sve da se spriječi šteta", rekla je Rajilićeva.

Ona je rekla i da su sve nadležne službe od 13.00 časova u stanju pojačane pripravnosti.

Opštinski štab Civilne zaštite u Foči upozorio je stanovništvo gornjeg Podrinja da se u toku noći i sutrašnjeg dana očekuju velike količine padavina, te da postoji opasnost od izlivanja rijeka i bujičnih potoka.

"Očekuje se da će u toku noći na području Foče, Višegrada i okolnih opština pasti od 40 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a u toku sutrašnjeg dana dodatnih 20 litara, pa smo upozorili stanovništvo u priobalju rijeka i potoka da sklone materijalna dobra, da prate situaciju i da se u slučaju potrebe obrate Civilnoj zaštiti", rekao je komandir opštinskog štaba Civilne zaštite u Foči Čedo Zelović.

Opština Foča nedavno je formirala komisiju, koja je dobila zadatak da obiđe sve šahtove i propuste u gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama, da bi se na vrijeme preduzele mjere zaštite.

"Konstatovali smo da na određenim mjestima treba izvršiti čišćenje šahtova i propusta, pa će u narednom periodu biti dosta posla", rekao je Zelović.

Šire gradsko jezgro Srpca i prigradsko naselje Mali Sitneši oko podneva zahvatila je obilna kiša praćena grmljavinom, koja je preplavila je više ulica u Srpcu i četiri kilomentra regionalnog puta Srbac-Prnjavor, zbog čega je na ovoj saobraćajnici u 12.30 časova obustavljen saobraćaj. Dugotrajan pljusak praćen jakom grmljavinom neprekidno je trajao oko 90 minuta.

Prema podacima Policijske stanice Srbac, najteža situacija je na potezu od raskršća ulica Mome Vidovića i Omladinske, gdje je regionalni put poplavljen i zatvoren za saobraćaj u dužini oko pet kilometara.

Složena situacija je u naselju Mali Sitneši, gdje je voda ušla u podrumske prostorije, pa je veliki broj građana uputio zahtjev Vatrogasnoj jedinici Srbac za pomoć u ispumpavanju vode iz kuća i pomoćnih objekata.

U srijedu će u BiH preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, saopštili su meteorolozi. Obilnije kiše i intenzivniji grmljavinski procesi se očekuju na istoku i sjeveroistoku, a ponegdje može biti i grada i jakog vjetra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE