• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gračanica izgleda kao jezero

Autor Anadolija

Kritična situacija u Tuzlanskom kantonu, sve ekipe i mehanizacija su na terenu.

Obilne kišne padavine na području Tuzlanskog Kantona uzrokovale su poplave u skoro svim mjestima. Stanje je zabrinjavajuće, a građani iz sata u sat prijavljuju nove poplave i klizišta, kazao je za Anadoliju Elvedin Kurbašić, šef Kantonalnog operativnog centra u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Tuzla.

U jučerašnjim padavinama od 18 pa sve do 8 sati jutros je palo 118 litara kiše metru kvadratnom. Nivo rijeka raste tokom dana.

"U svih 13 općina Tuzlanskog kantona zabilježene su poplave i klizišta.  U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je kritična u mjesnoj zajednici Orahovica, Turija, Kruševica i drugim mjestima gdje je poplavljeno na stotine stambenih objekata. Rijeka Turija je odnijela i pješački most. Vršena je evakuacija ljudi i stoke", kazao je Kurbašić koji nije nimalo optimističan budući da kiša na području TK i dalje pada.

U prekidu su brojne putne komunikacije širom Tuzlanskog kantona. Poplave su aktivirale klizišta pa je naselje Crveno Brdo potpuno odsječeno od ostatka svijeta sa blizu 300 stanovnika.

Spasilačke ekipe su na terenu, ali im je rad onemogućen zbog poplavljenih kolovoza.

"Najteža situacija je u opštini Gračanica, a cijeli grad izgleda kao da je pretvoren u jezero. Nema mjesne zajednice gdje nisu zabilježene poplave i klizišta", riječi su Kurbašića koji takođe navodi da su poplavljeni stadioni, brojni tržni centri, poslovni objekti, sportske dvorane...

Prema posljednjim informacijama sa terena, poplavljeno je preko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečanskom Polju. Iz svog korita izlila se i rijeka Jala i svi potoci.

Timovi Civilne zaštite, pored evakuacija vrše i sanacije posljedica sinoćnjeg nevremena. Strahuje se i od rijeke Drinjače koja u pojedinim dijelovima toka dostiže kritični nivo. Nimalo bolja situacija nije ni u Gradačcu gdje su vodotoci puni, ali se još uvijek nisu izlili.

Kurbašić napominje kako se prati stanje u Živinicama jer je rijeka Spreča u stalnom porastu, na nekoliko mjesta se izlila, a u opštinskoj službi civilne zastitite tek očekuju najgore.

...
Izvor: YouTube


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE