• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: EU neraspoložena za širenje granica

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je članstvo u EU formalno otvoreno za BiH, ali da u ovom momentu u Uniji ne postoji raspoloženje za širenjem njenih granica.

Cvijanovićeva tvrdi da će EU "držati" zemlje zapadnog Balkana koje još nisu članovi u statusu koji je vrlo tijesno vezan za nju, ali da je vrijeme ulaska nepredvidivo i "poprilično maglovito".

"Čak i kada bismo sad ispunili sve reforme, bojim se da bismo naišli na jedan zid ćutanja kod EU zato što tamo ne postoji politička volja za proširenjem", rekla je Cvijanovićeva za Radio "Nes".

Ona je dodala da podržava evropski put, ali na način koji, kako je rekla, ima određenu restriktivnost, jer ne može da beskompromisno podržava evropski put koji traži odricanje od nadležnosti Republike Srpske.

Cvijanovićeva je navela da evropski put u BiH nije bio imperativ kao u drugim zemljama i da nije bilo euforičnog raspoloženja oko članstva u EU.

"Ne znam da li je to zbog našeg ratnog naslijeđa ili zbog toga što se evropski put često zloupotrebljavao za vršenje centralizacije BiH i prenošenje nadležnosti entiteta", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je BiH već nekoliko godina zaglavljena na tom putu zbog nerješavanja pitanja provođenja presude "Sejdić i Finci" i neusaglašavanja mehanizma koordinacije, od kojih je prvo pitanje više civilizacijsko, a drugo vrlo operativno.

Cvijanovićeva je izrazila žaljenje zbog neprihvatanja njenog prijedloga mehanizma koordinacije domaćih institucija na evropskom putu, jer je na taj način propuštena dobra šansa da se BiH kreće ka EU na organizovan način.

"Mislim da se nekada evropski put zloupotrebljava na način da je važnije da se BiH transformiše u nešto što bi bila zemlja koja bolje izgleda, nego da postoji suština koja znači stići u Evropu", rekla je predsjednik Vlade Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE