• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkel: Svi imaju šansu da postanu članovi EU

Autor SRNA

Sastankom ministara privrede zemalja regiona u Berlinu je počela konferencija o zapadnom Balkanu. Angela Merkel - sve zemlje zapadnog Balkana imaju šansu da postanu članice EU

Njemački ministar privrede Zigmar Gabrijel otvorio je konferenciju na kojoj učestvuju delegacije Albanije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, BiH i samoproglašenog Kosova.  

Na dva panela razmatraju se pitanja iz oblasti energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanja zapošljavanja, male i srednje privrede, ali i investicija.

Zatim je planina sastanak ministara inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sjedištu njemačkog kancelarka sa premijerima regiona i predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Iz Brisela su stigli i komesar za proširenje Štefan File i komesar za energetiku Ginter Etinger, koji će, kako je najavljeno iz Brisela, podržati evropske integracije regiona.

Za kraj konferencije predviđeni su bilateralni susreti predstavnika država iz regiona, a novinarima bi trebalo da se zajedno obrate Merkelova i Barozo, koji će sumirati rezultate konferencije.

Ranije je najavljeno da će se učesnici skupa baviti prvenstveno problemima Balkana, a za države u ovom regionu, navodno, već je obezbijeđeno 11,7 milijardi evra do 2020. godine. 

Taj novac trebalo bi da bude uglavnom investiran u ekonomiju, a uslov da bude odobren jesu konkretni privredni i infrastrukturni projekti. 

Delegaciju BiH na konferenciji u Berlinu, čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar inostranih poslova Zlatko Lagudžmija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić.

Merkel: Sve balkanske zemlje imaju šansu da uđu u EU

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je svim zemljama zapadnog Balkana data evropska perspektiva, što znači da svi imaju šansu da postanu članice EU.

Merkelova je rekla da je cilj konferencije u Berlinu o zapadnom Balkanu da se pokaže kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima", te dodala da je uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

Merkelova je pojasnila da je to jedino bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva, saopšteno je iz njemačke Vlade.

"Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je današnja konferencija u Kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Merkelova učestvovala u julu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE