• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir: Republika Srpska genocidna tvorevina

Autor SRNA

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je u Sarajevu da je "Republika Srpska genocidna tvorevina i da BiH neće i ne može biti pravna država sve dok se sastoji od dva entiteta". Oštra reagovanja sa svih strana.

 Budimir: Republika Srpska genocidna tvorevina Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Izjavljujem da ću se u svom djelovanju na novoj funkciji nakon izbora zalagati za ukidanje te genocidne tvorevine, ali i Federacije BiH koja je nepravedna i nefunkcionalna, te za regionalizaciju BiH po geografskim, privrednim i multinacionalnim principima", rekao je Budimir na vanrednoj konferenciji za novinare.

Reagujući na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srpska namjerava da jača svoje funkcije i da sve više bude država, a sve manje entitet, Budimir je rekao da je tom izjavom "pređen prag tolerancije".

On smatra da se ne smije dozvoliti da jedan funkcioner javno govori o disoluciji BiH i da pritom ne snosi nikakve pravne sankcije, te upitao zašto izostaje reagovanje institucija BiH i međunarodne zajednice.

Dodik: Srpska je odraz mira

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Andrićgradu da je Srpska stvorena ljubavlju i da za srpski narod predstavlja odraz slobode, mira, istorijskih težnji, kao i odraz želje da jednog dana bude samostalna.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira Dodik je rekao da je saglasan s tim da BiH ne može opstati.

"Ta priča kakva je Republika Srpska je već izvitoperena. Srpska je danas najbolja i najljepša i mi je volimo svim srcem, može da misli ko šta hoće o tome, pa i Budimir", dodao je Dodik.

On je poručio Budimiru da se "malo zagleda" u Federaciju BiH, da vidi kako to sve tamo funkcioniše, pa onda da drži lekcije nekom drugom.

"Predizborno je vrijeme i on pokušava da dobije neki predizborni poen", naveo je Dodik.

On je dodao da bi Budimir mogao da se okrene i da pogleda šta je uradio u Federaciji BiH za četiri godine i koliko je to neuspješno.

Majkić: Slijedi opasna retorika iz FBiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je da izjava predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da je Republika Srpska genocidna tvorevina pokazuje da pred opšte izbore u BiH slijedi perid opasne retorike iz FBiH, a naročito marginalinih političkih partija.

"Jasno je da slijedi opasna retorika, naročito marginalnih političkih partija, potput one koju predvodi predsjednik FBiH. U nedostatku vlastitih programa i osmišljenih ideja šta to da ponudi građanima, najlakše će privući interesovanje stanovništva u FBiH ako bude napado Republiku Srpsku", rekla je Majkićeva Srni.

Ona je poručila da Republika Srpska treba da radi na svom putu koji je zacrtala i da ne treba da se obazire na izjave marginalnih političara.

Prekinuti sve komunikacije sa Budimirom

Političko rukovodstvo Republike Srpske na nivou entiteta, ali i BiH, trebalo bi da prestane bilo kakvu komunikaciju sa predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom i sa svim drugim ljudima koji daju netačne i zlonamjerne izjave, rekao je Srni poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić.

Komentarišući izjavu predsjednika FBiH, koji je Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom", Kunić je rekao da se na marginalne političke ličnosti, kao što je Budimir, ne trebaju trošiti riječi.

"Zna se ko je Živko Budimir i može se mnoštvo negativnih konotacija izreći o njegovoj ličnosti. Ne može se svaki komarac, kao što je Budimir, očešati o Republiku Srpsku", dodao je Kunić.

Poslanik DNS-a smatra da Srpska treba pokazati dignitet preko svog rukovodstva, zbog čega treba prekinuti svaki vid komunikacije sa ljudima koji daju takve izjave.

 Dukić: Srpska je trajna tvorevina

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da je Republika Srpska trajna tvorevina, a da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nastoji da srpski narod nestane sa ovih prostora.

"Živko Budimir podiže spomenik u Bugojnu i drugim mjestima ustašama koji su 1971. godine pokušali da rasture bivšu Jugoslaviju, a u najnovije vrijeme nastoji da diskriminiše srpski narod da nestane sa ovih prostora", rekao je Dukić Srni.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE