• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Kriza ostavila trag na svima

Autor SRNA

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada u posljednjih godinu i po dana, tokom kojih je bilo previše izazova, uspjela da održi budžet stabilnim, da redovno izmiruje obaveze i da je čak povećala primanja pojedinih kategorija.

Cvijanovićeva je istakla da Vlada Srpske funkcioniše u okolnostima koje su toliko složene da mora da bude zadovoljna njenim radom.

"Kriza je ostavila trag na svima nama i dugo ćemo to osjećati, dodatni problemi su nas šamarali, ali smo iz toga izašli i stabilni smo", rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je podsjetila da Vlada Srpske nije dozvolila da dođe do problema sa budžetom, da je vratila plate na prethodni nivo, a nekim kategorijama je čak i povećala primanja.

Cvijanovićeva je naglasila dok se obaveze u Srpskoj prema poljoprivrednicima izmiruju redovnije nego u Srbiji i Hrvatskoj.

Premijer Srpske je navela da je Vlada Srpske na početku mandata prioritetno izmirila 28 miliona KM zatečenih dugovanja prema poljoprivredi, nakon čega je preduzeta velika akcija spašavanja Fabrike glinice "Birač" u Zvorniku, a stabilizovana je i banjalučka Fabrika duvana.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se februarski protesti iz Federacije BiH nisu prenijeli na Republiku Srpsku, koja je pokazala zrelost.

Prema njenim riječima, Vlada je u situaciji poplava reagovala adekvatno, upravljala procesima i izašla u susret građanima, kojima je obećala mjere za sanaciju i donijela ih.

Ona je komunikaciju sa svim segmentima društva ocijenila dobrom, što, kako je rekla, uopšte nije jednostavno.

Cvijanovićeva je ponovila opredijeljenost Vlade Srpske za povećanje penzija, ali je upozorila da se ne smije ulaziti u aranžmane bez znanja o potencijalnim problemima koji iz njih mogu proisteći.

"Ukoliko bude imalo prostora za realna povećanja, ići ćemo u tom pravcu, ali se moraju steći pretpostavke za to", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se projekcija povećanja odnosila na dodatnih plus tri odsto od početka naredne godine, ali da su se sada pojavili zahtjevi da se taj proces ubrza na zadnji kvartal tekuće godine.

"Nakon poplava nismo išli na smanjenje penzija i plata, nego smo samo produžili period isplate na par dana", rekla je Cvijanovićeva, naglasivši da kašnjenja penzija neće biti.

Govoreći o položaju boračkih kategorija, Cvijanovićeva je navela da ova populacija ima velike potrebe, ali da je Vlada Srpske proteklih godina uvodila nova prava i održala redovnost isplata dodataka.

"Međutim, za mnoge demobilisane borce danas nemate adekvatno mjesto na tržištu rada, zbog čega smo se usmjerili na povećanje broja zaposlenih među djecom poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, pri čemu se prioriteti u njihovom zapošljavanju poštuju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su porodične i lične invalidnine ove godine povećane za pet procenata, ocijenivši da navedena povećanja, iako nisu dovoljna, znače ogroman iznos za Vladu Srpske koja ih obezbjeđuje.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se završava program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čija je vrijednost veća od 100 miliona KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE