• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Interpol blokirao "Dobrovoljačku"!

Odluka Generalnog sekretarijata Interpola da suspenduje potjernice u slučaju "Dobrovoljačka ulica" izazvala burna reagovanja u srpskoj javnosti.

 Interpol blokirao "Dobrovoljačku"! Izvor: MONDO


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra skandaloznim odluku Interpola kojom se pokazuje da u BiH postoji bošnjački lanac zaštitnika onih koji su počinili zločine nad srpskim civilima i vojnicima.

Majkićeva ističe da je ovakav potez Interpola loša poruka za srpski narod, "kojem, očigledno, nije dozvoljeno da do kraja rasvijetli zločine počinjene nad Srbima u proteklom ratu".

"Ovim je jasno stavljeno do znanja cjelokupnoj javnosti da politiku nije moguće staviti u drugi plan, te da će pravo i pravda uvijek biti u njenoj sjeni. Isto tako, ovo nam je pokazalo da ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović nije pojedinac, već da postoji cijeli bošnjački lanac zaštitnika onih koji su počinili zločine nad srpskim civilima i vojnicima", rekla je Majkićeva za banjalučki "Fokus", izdanje za petak.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić smatra da se ovim potezom i sam Interpol svrstao u red međunarodnih institucija, koje su više nego očigledno neprijateljski raspoložene prema srpskom narodu.

"Imamo Haški tribunal, koji je ništa drugo do klasični politički sud, formiran samo da bi sudio Srbima. Osim njega, imamo i niz drugih međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija, čiji je smisao postojanja blaćenje i satanizacija srpskog naroda", rekao je Jovičić, dodajući da je u toj grupi sada i Interpol.

On smatra da je ovaj potez pobjeda Tarika Sadovića, "koji je nesumnjivo šef svih policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, a od sada, očigledno, i glavna ličnost Interpola".

Prema njegovim riječima, više nema potrebe da se govori o tome da je Sadović samoinicijativno otišao u Lion, jer je očigledno da je pozvan u Glavni sekretarijat da bi zajedno pripremili ovu predstavu.

Jovičić smatra da je Interpolov potez čista lakrdija i parodija na pravo i pravdu, te jasna poruka srpskom narodu u BiH i Srbiji da njihove žrtve, jednostavno, nikome nisu važne.

Beogradski advokat Branislav Tapušković ocijenio je licemjernim potez Interpola i povlačenje potjernica za više državljana BiH osumnjičenih za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici.

On smatra da su i u ovom slučaju na sceni dupli aršini međunarodne zajednice, "koju, jednostavno, nije briga za srpske žrtve".

Prema njegovim riječima, poštenije bi bilo da su zvaničnici Interpola kolegama u Srbiji odmah rekli da ne raspisuju te potjernice, jer nikada niko neće odgovarati za zločine počinjene nad Srbima.

On smatra da se proces protiv osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj mora nastaviti u Beogradu, bez obzira što oni neće biti dostupni pravosuđu Srbije.

Milada Dreca, portparol Ministarstva bezbjednosti BiH, rekla je da je Interpolu BiH zvanično dostavljena odluka Generalnog sekretarijata Interpola. Ona je navela da na taj način informacije o traženim licima i njihovim saučesnicima neće biti registrovane u Interpolovim bazama podataka.

Srbija je u februaru raspisala potjernice za više državljana BiH koji su bili u vrhu vlasti 1992. godine, u vrijeme kada je počinjen zločin nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Među licima s potjernice su i bivši članovi ratnog Predsjedništva tadašnje Republike BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen ocijenio je da odluka o ukidanju "crvenih potjernica" koje je beogradski Biro Interpola raspisao za 19 državljana BiH zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, neće olakšati borbu protiv ratnih zločina.

Homen je rekao da vlasti Srbije od Generalnog sekretarijata Interpola još nisu dobile obrazloženje odluke.

"U ovom trenutku još je rano reći kako i zašto je došlo do toga. Naš Interpol je naravno u komunikaciji sa Centralom Interpola i čekamo obrazloženje da vidimo razloge koji su navedeni", rekao je Homen novinarima.

On je napomenuo da se objašnjenje očekuje i za načelan stav kada su u pitanju interpolove "crvene potjernice" za ratne zločine.

"Moj prvi stav je, ako zaista to tako stoji da to neće poboljšati i olakšati generalno borbu protiv ratnih zločina, jer smatramo da pored toga što treba da sudimo sopstvenim državljanima, da treba da se sudi i u zemljama gde su počinjeni zločini", rekao je Homen.

On je ocijenio kako ideja da se od zemlje iz koje su osumnjičeni za ratne zločine pribavlja saglasnost za raspisivanje potjernice "neće pomoći dobrosusjedskim odnosima".

Homen je rekao da je Ministarstvo pravde Srbije od jutros u intenzivnom kontaktu sa beogradskim Biroom Interpola i da će se zajedno obratiti Centrali Interpola u Lionu.

On je ocijenio da ovakva odluka Centrale Interpola predstavlja problem za međunarodnu saradnju u krivičnim stvarima na svim poljima, a ne samo kada je riječ o ratnim zločinima. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE